antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Calfele călătoare

Târguri şi festivaluri - Meşteşuguri

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Piața Huet

Perioada:

08.08.2022 - 21.08.2022

websiteWebsite

Organizator:

Asociaţia Casa Calfelor Sibiu

Adresa:

Piața Huet nr. 3
    
Mail icon E-mail

 

Calfele călătoare revin la Sibiu!

 

Tradiţia tinerelor calfe merge mult în urmă, în perioada medievală pe vremea când comunităţile erau organizate în bresle. La vârsta adolescenţei, foştii ucenici deveneau calfe care călătoreau din cetate în cetate, din târg în târg, pentru a-şi practica meşteşugul alături de diverşi meşteri. Era o călătorie de iniţiere, un examen de maturitate.🗝


Tradiţia continuă şi azi. Încă de prin 2004, calfele călătoare poposesc an de an la Sibiu. Aceştia vin din țări cu tradiție precum Germania, Austria, Elveția, Franța. Sibiul a fost un renumit centru meșteșugăresc, iar Biserica Evanghelică a pus aici la dispoziție o clădire (Casa Calfelor, Piaţa Huet), care să le fie casă și atelier tinerilor călători. Alături de Rügen, Neustadt și Leipzig, Sibiul a intrat astfel în rândul orașelor care oferă adăpost calfelor contemporane. Calfele au făcut mereu legătura dintre Sibiu și marile centre meșteșugărești europene.


Există un cod de conduită pe care calfele trebuie să-l respecte cu stricteţe, nişte reguli păstrate de-a lungul timpului: au până în 30 de ani, să fie necăsătorite, să nu aibă copii, obligații sau datorii. Acestea se angajează să respecte regulile și tradițiile breslei în care intră.
Nu zăbovesc mai mult de trei luni în acelaşi loc (la Sibiu stau câteva săptămâni) şi îşi practică meseria în ateliere improvizate în Piaţa Huet. Călătoria lor inițiatică e menită să-i așeze în final în rândul meșterilor pricepuți.


Vă invităm să descoperiţi povestea calfelor călătoare în perioada 📅8-21 august, în 📌Piaţa Huet (curtea bisericii evanghelice).

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne