antet ajts
  • Cisnadioara c Daniel Secarescu
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • stana Paltinis c Daniel Secarescu
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei
  • toamna la Apos c Villa Abbatis

Biserica fortificată de la Dealu Frumos

Biserică fortificată
dealu-frumos bis-fortif-c-fbf-r

Localitate:

Dealu Frumos

websiteWebsite

Adresa:

str. Principală, nr. 13

Tel. fix:

+4 0269 517 585

Tel. mobil:

+4 0744 622 857
    
Mail icon E-mail

Ca o comună liberă a „pământului crăiesc”, a cărei întemeiere aparţine secolului XII, Dealul Frumos poseda, încă din prima jumătate a secolului XIII, o bazilică romanică cu trei nave, cor pătrat, închis spre est cu o absidă semicirculară, fără clopotniţă. Transformarea acestei bazilici într-o biserică hală-gotică, fortificată cu două turnuri de apărare, a fost dată de mai multe ori ca exemplu pentru evoluţia construcţiei bisericilor săseşti din Transilvania.

Se crede că cele două turnuri au fost ridicate în secolul XV, iar transformarea în biserică-hală s-a efectuat la începutul secolului XVI.

Împărtăşind soarta comună aproape tuturor bisericilor romanice din sudul Transilvaniei, bazilica de la Dealul Frumos suferă la începutul secolului al XVI-lea o serie de transformări gotice, încheiate probabil în 1522, an înscris în nişa geminată de deasupra intrării din colţul de nord-est al cetăţii. În 1914, construindu-se o nouă sală comunală, turnul pentagonal a fost inclus în ea. În timpul săpăturilor necesare fundamentului a fost descoperit un cimitir ce s-a aflat în apropierea primei bazilici.

Lucrările de fortificare au avut loc în mai multe etape, pentru ca în primii ani ai secolului XVI, vechea bazilică să devină o biserică-hală gotică, înconjurată de un puternic zid de apărare şi turnuri defensive.

Numele localităţii ne-ar face să credem că biserica, la fel ca în multe sate din Transilvania, e situată pe un deal. În mod contrar însă, aceasta e amplasată în centrul satului, astfel că, în cazul invaziilor, locuitorii se puteau retrage uşor în cetate luând cu ei şi animale şi hrană.

Mod de plată:

donaţie

Facilităţi:

checkbox Parcare autovehicul

checkbox Parcare autocar

Program:

Zilnic, cu pogramare telefonică

Limbi vorbite:

română, germană

Știați că…?

În secolele XVI-XVII curtea interioară a bisericii a fost lărgită deoarece numărul locuitorilor crescuse şi nu mai aveau spaţiu suficient?

Altitudine: 470m.
Coordonate GPS: 45.98 N, 24.69 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne