antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Oferte speciale

bullet Experiențe memorabile

Traseul cicloturistic ”Brukenthal - Țara Oltului”

Bicicletă

Localitate:

Sibiu
    
Mail icon E-mail

Traseu

Sibiu - Şelimbăr - Mohu - Caşolţ - Cornăţel - Nucet - Săcădate - Avrig - Racoviţa - Bradu - Caşolţ - Mohu - Şelimbăr - Sibiu

 

Traseul cicloturistic ”Brukenthal – Țara Oltului” leagă în stil circuit două dintre orașele transilvănene în istoria cărora un loc important l-a avut Baronul Samuel von Brukenthal: Sibiu și Avrig. Traseul parcurge două dintre regiunile istorice și culturale din apropierea Sibiului și anume Podișul Hârtibaciului și Țara Oltului. Dacă prima ne poartă cu gândul către istoria șasilor transilvăneni, cu ale lor sate străjuite de biserici fotificate, a doua ne povestește despre istoria domnilor munteni din Țara Românească, care în perioada medievală primeau aici feude în vreme de restriște.

În prima parte a traseului, după ce pornim din Piața Mare din Sibiu urmăm strada Bâlea până la intersecția cu blvd. Ștefan cel Mare pe care continuăm până la trecere pe sub viaductul de cale ferată. De aici intrăm pe teritoriul comunei Șelimbăr unde urmăm strada Petru Rareș apoi strada Pictor Brana și în final întâlnim strada Mihai Viteazu. În dreptul Primăriei Șelimbăr lăsăm în dreapta strada principal și mergem pe strada 1 Decembrie până la trecere peste linia ferată după care traversăm podul peste autostradă și ajungem pe drumuri asfaltate până la stația de epurare a apelor uzate. Ocolim uzina și urmă un drum de țară preț de un kilometru până în localitatea Mohu. Străbatem drumul principal asfaltat prin mijlocul localității pentru ca mai apoi să intrăm pe drumuri de țară pe care le urmăm în amonte pe valea Râului Hârtibaci, de-a lungul liniei înguste a Mocăniței care circula odinioară pe aici. Din satul Cașolt ieșim în DJ 106 Sibiu – Agnita de unde ne îndreptăm spre est către localitatea Cornățel (mai demult având denumirea Hârtibaciu). Cornățelul este poarta de intrare către itinerariile vechii culturi săsești de pe Valea Hârtibaciului cu bisericile fortificate de la Roșia, Hosman, Nocrich, Alțâna, Marpod, Agnita, Chirpăr sau Dealu Frumos.

Din Cornățel urcăm în satul Nucet și de aici intrăm pe drumul asfaltat ce coboară spre Țara Oltului, ajungând în localitatea Săcădate. Numele localității este derivat din cuvântul „Szakadát” care înseamnă în limba maghiară „alunecare de pământ”. La Săcădate locuiesc laolaltă sași, maghiari și români. Bisericile din localitate, sunt o dovadă a acestui lucru, două dintre ele fiind declarate monumente istorice: biserica evanghelică maghiară (secolul XIII) și biserica ortodoxă „Botezul Domnului” (secolul XVIII). La Săcădate, sub actuala biserică maghiară se găsesc pereţii de bază ai unui bastion de apărare construit în perioada romană. Numeroase obiecte găsite în urma cercetărilor arheologice aduc preţioase mărturii despre civilizaţia daco-romană pe aceste meleaguri, aflate astăzi la Muzeul Naţional ”Brukenthal” din Sibiu.

De la Săcădate trecem Oltul peste barajul hidrocentralei și aproape de drumul national DN 1 Sibiu Brașov o luăm la dreapta pe un drum de țară, parallel cu linia ferată. Traversăm linia ferată pe sub viaduct pentru a ajunge în orașul Avrig, amplasat la poalele Munților Făgăraș. Cele mai importante două personalității ale Avrigului au fost Baronul Samuel von Brukenthal și Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească, care s-a născut și a murit în Avrig. Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei între 1777-1787, a lăsat Avrigului o moștenire arhitecturală deosebită - reședința de vară și parcul baroc din localitate.

Trecem prin fața Palatului Brukenthal și mai apoi a Primăriei Avrig și ne lăsăm ghidați de indicatorul rutier ce ne îndrumă spre localitatea Racovița. Din Avrig pedalăm pe șoseaua dintre munte și râul Olt, până în localitatea Racovița. La ieșire din această localitate o luăm la dreapta pe un drum de țară spre noul baraj contruit pe Râul Olt, amplasat la confluența cu Râul Cibin. După traversarea Oltului mergem în amonte pe digul din arocamente până în localitatea Bradu, a cărei denumire vine de la brazii răzleţi ce creşteau prin pădurile de aici. Satul Bradu a fost pomenit odată cu colonizarea saşilor, fiind atestat documentar în anul 1311. Dar istoria localității este mult mai veche fapt atestat de necropola daco – romană de pe dealul Bradului. Traversăm din nou DN 1 pe trecerea de pietoni și urmăm ulița ce ne conduce prin spatele Bisericii Fortificate spre dealul împădurit ce străjuiește spre nord localitatea. Traversăm dealul Bradului pe drumuri forestiere și ajungem din nou în Podișul Hârtibaciului în pajiștile din partea sudică a localității Cașolt. Trecem podul de beton peste râul Hârtibaci și după circa un kilometru ajungem la o fântână aflata în apropierea liniei ferate a Mocăniței. De aici urmăm din nou spre sud – vest linia Mocaniței de-a lungul râului Hârtibaci, în aval de data aceasta, până în localitatea Mohu. Din Mohu mai traversăm Șelimbărul și ne croim drum pe două roți până în Sibiu, punctul final al turei noastre.

Dincolo de încărcătura istorică și culturală, cele două zone, Podișul Hârtibaciului și Țara Oltului, traversate de traseul ”Brukenthal – Țara Oltului”, se disting și printr-o natură bogată, fapt atestat de declararea aici a două arii speciale pentru protejarea avifaunei (ASPA) de importanță europeană: ASPA Podișul Hârtibaciului și ASPA Piemontul Făgăraș. Bicicliștii vor putea observa în cele 2 arii protejate specii rare de păsări la nivelul Uniunii Europene precum caprimulgul, ciocănitoarea de stejar, ciocârlia de pădure sau sfrânciocul roșiatic. Tot aici cuibăresc cele mai însemnate populații de acvilă țipătoare mică, viespar și cristel de câmp din România.

Punct de plecare:

Piața Mare din Sibiu

Lungime:

77 km

Diferenţă de nivel:

460 m

Punct de sosire:

Piața Mare din Sibiu

Timp estimat:

7-8 h

Altitudini:

534 m

Grad de dificultate:

uşor

Marcaj:

C albastru

Sezonalitate:

primăvară - vară - toamnă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne

Inspirație pentru vacanța la Sibiu!

 

Turismul European devine Verde


Supporting Tourism SMEs Triple Transition by Uncovering the Value of Sky as Destination

Call for tourism SMEs