antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Sărbătoarea cocoşului de la Săcădate

Tradiţii

Localitate:

Săcădate

Locul desfăşurării:

Săcădate

Perioada:

13.04.2020 12:00 - 18:00

Adresa:

Săcădate, str. Rogoazei, nr. 63

Tel. mobil:

+40 744 863 220
    
Mail icon E-mail

Considerat un ritual pâgăn, obiceiul lovirii cocoşului de la Săcădate este o sărbătoare incitantă.

Se petrece a doua zi de Paştele catolic, când feciorii se trezesc de dimineaţă pentru a le putea uda cu apă de izvor pe toate fecioarele satului, care îi aşteaptă gătite în straiele populare spectaculoase, în faţa porţii deschise. Ceata este însoţiă de orchestra  alcătuită din muzicienii comunităţii, deoarece în timp ce se împarte cozonacul, pălinca şi ouăle colorate fetele trebuie dansate.

La ora 12.00 satul se adună la biserică pentru a participa la liturghie, după care rămân în centrul satului unde, cu pene roşii şi cât mai ţanţos, apare vedeta evenimentului, cocoşul, care va porni cu parada spre locul ritualului pe câmp. Acolo este legat cu o sfoară de un ciot iar tinerii încep o horă la o sută de paşi distanţă.  Pe rând fiecare fecior părăseşte dansul pentru a aţâţa cocoşul cu un par, ca simbol de pedeapsă pentru trădarea comisă cu mulţi ani în urmă, când a dat de gol comunitatea ascunsă în faţa năvălitorilor.

La un moment dat cel mai în vârstă fecior doboară cocoşul şi aruncă parul, moment în care băieţii se desprind din horă şi aleargă către salcămul prestabilit. Primul ajuns va fi purtat pe sus şi recunoscut drept „primul fecior al satului” până la următoarea sărbătoare. Cocoşul este gătit în tocană şi împărţit comunităţii adunate la festinul de seară.

Manifestarea organizată an de an în satul de pa malul Oltului de maghiarii evanghelici este una pestriţă din punct de vedere cultural şi etnic, rezultat al convieţuirii şi al schimbului de valori, de tradiţii şi simboluri între comunităţile româneşti, săseşti şi ungureşti.

 

Altitudine: 381m.
Coordonate GPS: 45.75 N, 24.39 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne