antet ajts
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

ESTE Film

Târguri şi festivaluri - Artele spectacolului
este-film

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

CineGold

Perioada:

28.05.2025 - 01.06.2025

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Asociația Este Film

Adresa:

Piața Mică nr. 4

Tel. mobil:

0747 599 858
    
Mail icon E-mail

ESTE FILM Festival  aduce  împreună la Sibiu publicul cinefil și realizatori de film, într-o sărbătoare a cinematografiei europene.

ESTE FILM Festival, dacă ai filmul în sânge!

 

ESTE FILM Festival 2025 aduce gratuit filmele LUX și pune sub lupă cinematografia suedeză

ESTE FILM Festival aduce în prim-plan, în perioada 28 mai - 1 iunie 2025, două secțiuni de neratat pentru publicul cinefil din Sibiu: LUX Audience Award - filme europene cu intrare liberă, și In Frame - o secțiune dedicată anul acesta cinematografiei suedeze din anii ’60. De la animații premiate la Oscar și documentare care sondează realități sensibile, până la capodopere suedeze rare, programul cuprinde filme care îndeamnă la înțelegere și invită la dialog în jurul unor teme esențiale, de ieri și de azi.

Filmele care au concurat în acest an pentru Premiul Publicului LUX 2025 vor fi proiectate în cadrul festivalului, în parteneriat cu Biroul de Legătură al Parlamentului European la București. Este vorba despre cinci filme remarcabile care deschid un dialog valoros asupra unor teme esențiale pentru societatea europeană de astăzi: exploatarea prin muncă, brutalitatea războiului, colonialismul și identitatea culturală, schimbările climatice, abuzul și disimularea lui în lumea sportului de performanță. Toate evenimentele din cadrul secțiunii LUX vor avea loc la Teatrul Gong.

Seria proiecțiilor începe miercuri, 28 mai, ora 17:00, cu filmul-fenomen „Flow”, pisica neînfricată care a cucerit pe toată lumea, dar și trofeul pentru „Cel mai bun lungmetraj de animație” la Oscar 2025 și Premiul Publicului LUX 2025. Filmul este o poveste clasică de aventură despre adaptare și puterea lui „împreună”, pe fundalul sfârșitului lumii. La ora 19:00, va fi proiectat „Dahomey”, documentarul care a câștigat marele premiu, Ursul de Aur, la Festivalul de Film de la Berlin, o poveste poetică despre decolonizare și întoarcerea unei moșteniri culturale neprețuite.

Joi, 29 mai, la ora 16:30, publicul are ocazia să vizioneze „Animal”, un film distins cu peste 20 de premii, care explorează impactul psihologic al muncii precare și al presiunii sociale asupra identității personale într-un resort turistic din Grecia. Vineri, 30 mai, ora 17:00, este programat „Intercepted”, un documentar răscolitor care, prin intermediul a mii de convorbiri telefonice interceptate ale soldaților ruși de pe frontul din Ucraina, înfățișează felul în care războiul dezumanizează oamenii.

Ultimul film al secțiunii LUX, „Julie nu vorbește”, poate fi văzut sâmbătă, 31 mai, ora 16:00 și urmărește o tânără jucătoare de tenis de elită care, după sinuciderea unei foste colege și suspendarea antrenorului ei, alege să rămână tăcută în fața acuzațiilor de abuz, confruntându-se cu presiunea de a-și proteja cariera și de a-și exprima trauma interioară. Proiecția va fi urmată de o dezbatere în colaborare cu Asociația A.L.E.G.

ESTE FILM Festival redescoperă voci ale cinemaului suedez, dincolo de Bergman

Anul acesta, mi-am dorit ca secțiunea In Frame să aducă la înaintare o cinematografie națională care ajunge adesea să fie umbrită de figura sfântului ei protector: sau, în alte cuvinte, cum arată cinemaul clasic suedez dincolo de Ingmar Bergman? Deși am lucrat cu o multitudine de opțiuni curatoriale pe masă, până la urmă a câștigat slăbiciunea mea pentru cinemaul de la finele anilor '60, când, la fel ca în lumea întreagă, în Suedia se făceau simțite efectele unor schimbări de paradigme globale, atât în termeni de politici ale personalului cât și de politici estetice”, este argumentul curatorial al Flaviei Dima, selecționer In Frame.

Revoluționarul „Girls” (1968), regizat de Mai Zetterling, al cărei centenar va fi celebrat în 24 mai, este o adaptare modernă după „Lysistrata” de Aristofan, o analiză feministă electrizantă și iconoclastă. Filmul va fi proiectat joi, 29 mai, ora 20:00 și sâmbătă, 31 mai, ora 16:00, la CineGold - Auditorium 7. În contrapartidă „Who Saw Him Die?” (1968), în regia lui Jan Troell, examinează masculinitatea toxică prin prisma schimbării radicale a raporturilor dintre profesori și elevi în învățământul modern. Filmul care a obținut premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1968 va fi proiectat vineri, 30 mai, ora 20:00, la CineGold - Auditorium 7.

Filmul de debut al celebrei personalități intelectuale americane Susan Sontag, devenită cineastă suedeză prin adopție - „Duet For Cannibals” (1969), explorează relațiile de putere și conflictul dintre idealismul intelectual și realitatea opresivă a unei societăți decăzute, într-o poveste intensă despre doi oameni care trăiesc într-un univers distopic și straniu. Acesta poate fi văzut duminică, 1 iunie, ora 18:00, la CineGold - Auditorium 7.

Sursa: Comunicat de presă.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne

 

European Tourism Going Green



Sustainability Transformation Programme