antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Az Alcinai Erődített Templomegyüttes

Erődtemplom
altana-c-gabriela-cuzepan-r altana bis-fortificata-c-fbf-r

Helyiség

Alţâna

websiteE-mail

websiteWeboldal

Cím:

str. Dealul Sașilor, nr. 444

Telefonszám:

+4 0269 581 157

Mobil telefonszám:

+4 0744 105 620
    
Mail icon E-mail

Történelmi források szerint a helyiség neve az Alsó Rajnai „Alonza” településnek felel meg; ez lehetett a telepesek egykori lakóhelye. Egy másik magyarázat szerint a település nevét Alzo nevű alapítójától kapta.

Neve eredetének legendája az első szász telepesekről szól, akik úgy döntöttek, hogy a frissen alapított település annak a férfinak a nevét fogja viseli, aki a legszebb házat építi.  Mind a tíz fiatalember munkája kifogástalan volt, így a falu neve „Mind a tíz”, azaz németül „Alle zehn” lett.

Az újonnan letelepedett szászok, szokásokhoz híven, házaik mellett, vallásukat jelző romai-kori bazilikát emeltek a legmagasabb dombon. Ezt azonban az 1493-as török hadjárat teljesen lerombolta. Az újabb fenyegetések veszélye arra késztette a lakosságot, hogy új, erődített templomot építsen.

Az új vártemplom dupla védelmi falakkal, bástyákkal és magas tornyokkal volt ellátva. A gyilokjárók alatt magtárakra használt kamrákat rendeztek be.

A templom belsejében különlegesen értékes elemekre bukkanunk: egy 1404-ben gyártott keresztelő medencét, egy reformáció előtti harangot és egy XVIII. századi orgonát.

Alcin, Szász Szék

A Középkorban Alcina többször is szász szék szerepet töltött be. A „Fundus Regius”, Királyföld területén a település szabad község volt. Legnagyobb vetélytársa a szomszédos Újegyháza volt, akivel rendszeresen vitatkoztak a szék szerep miatt. 1361-ben még Alcin székről beszélnek a történelmi dokumentumok, azonban 1374-ben már az Újegyházi Széket említik. Az alcinai gerébek igyekeztek királybírói címet kapni itt, és azt is szerették volna elérni, hogy a királybíró széke Alcinre költözzön, hiszen ez a szerep bizonyos adómentességgel járt.   

 

Cím: Alcina (Alțâna)
Elérhetőség: +4 0269 581 157, +4 0744 105 620
Nyitvatartás: előzetes bejelentkezéssel
Belépődíj: adomány
Hasznos oldalak:www.biserici-fortificate.com.

Fizetés módja

donaţie

Felszereltség:

checkbox Parkoló

checkbox Wc

checkbox Buszparkoló

Altitudine: 425m.
Coordonate GPS: 45.92 N, 24.46 E

Térképen:

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Szállás
Helyiség
Típus
Osztályozás
Keresés
Éttermek
Helyiség
Típus
Keresés
Kocsmák és klubok
Helyiség
Típus
Keresés
Kiemelt események
Helyiség
Típus
Időtartam:
-
Keresés
Kövess minket