antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Bilea

Hegyvidék

Helyiség

Bâlea
    
Mail icon E-mail

Alig 80 km-re Nagyszebentől, a Fogarasi havasokban található a romániai Kárpátok egyik legkülönlegesebb tája, a Bilea – Zerge környéke.

Nemcsak a vidék gyönyörű, hanem az odavezető út is, hiszen a lélegzet elállító Transzfogarasról beszélünk.

Bilea 2400 méternél is magasabb csúcsokkal szomszédos, ezért számos fogarasi túra indulópontja. Innen lehet eljutni az ország legmagasabb pontjába, a 2540 méter magas Moldoveanu csúcsra , a 2535m magas Negoj csúcsra, a 2057méter magas Vadász csúcsra  és sok másra.. Figyelmeztetjük azonban a túrázókat, hogy mindig megfelelően felszerelve induljanak útnak, mert az éghajlat szélsőséges, és pillanatok alatt változhat!

Itt  található a Fogarasi havasok természetvédelmi területéhez tartozó Bilea- tó és környéke,  növény- és állatvilágban igen gazdag terület, ezért a fényképezőgép is nélkülözhetetlen. A zöld boróka, a rododendron ciklámen takarója és a fehér hófoltok színegyüttese festői tájképek  lesznek. Egy kis szerencsével zergéket, szarvasokat, mormotát, rókát, héját és a levegőben szálló sast, de akár medvét is foghatnak lencsevégre.

A Bilea környékét a Bilea nevű patak szeli át, és 1234 m magasságból lezúdulva egy látványos, 40 m hosszú vízesést alkot. Télen a Bilea vízesés és a Bilea gleccsertó közti szakasz csak felvonóval járható, de ez nem is gond, hisz a 15 perces élmény felejthetetlen.

Az aktív turizmust kedvelők számára a környék nyáron nemcsak túrákra alkalmas , hanem akár sziklamászásra, biciklizésre, siklóernyőzésre, bungee-jumpingra és zip-line ra is. Télen a profi sielők Mennyországa, szél-sielésre, hódeszkázásra és jégfalmászásra is lehetőséget nyújt.

Csak itt látogathatják meg a Dél-Kelet Európában egyedi jégszállodát és jégtemplomot, amelyeket a befagyott Biea - tó jégkockáiból építenek minden télen. A tó vize kitűnő természetes jégkorcsolya pályává változik.  A környéken egy hó-parkot is berendeznek  a látogatók szórakoztatására.  

Árak:

Bilea Vízesés - Bilea Tó felvonó árak

                  Szakasz                   Ár, lej/fő            
Fel Bilea Vízesés - Bilea Tó            30
Le Bilea Tó  - Bilea Vízesés 30
Fel (gyerekeknek 12 éves korig) Bilea Vízesés - Bilea Tó  15
Le (gyerekeknek 12 éves korig)       Bilea Tó  - Bilea Vízesés 15
Kézipoggyász Nagy 10
Kézipoggyász Kicsi 5

A drótkötélpálya hossza 3700 m. Program:hétfő-vasárnap 09.00-17.00 óra.

A felvonó legkevesebb 10 személlyel indulhat el.

Hasznos információk

Bilea Tó Hegyimentő Szolgálat: +4 0269/216477, +4 0732/140144

Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ: +4 0269/235145

Tudta-e, hogy..?

Tudta-e, hogy?

A Bilea környékét egy évben 200 napig hótakaró borítja, és a legnagyobb hóvastagság 4 m?

A Fogarasi havasokat "Erdélyi Alpoknak" is becézik mert 70 km hosszával, 40 km szélességével és 3000 négyzetkilométerével az ország legnagyobb hegycsoportja.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Szállás
Helyiség
Típus
Osztályozás
Keresés
Éttermek
Helyiség
Típus
Keresés
Kocsmák és klubok
Helyiség
Típus
Keresés
Kiemelt események
Helyiség
Típus
Időtartam:
-
Keresés
Kövess minket