antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Gasztronómia

Régi idők óta, Szeben megye hentesárui és tejtermékei országszinten elismertek. A hagyományos termékek a talaj termékenységét és a vidék kulturális sokszínűségét tükrözi.

Kóstolják meg a Szeben Hegyaljai „telemea” túrófélét és a pásztor specialitást, a fűszerezett, füstölt juhsonkát. Ízleljék meg a hagyományos szász receptek szerint készült ínyencségeket: a szász lepényt („henkles”), a rebarbarasüteményt, vagy a magyar konyha csemegéit: mákos kalácsot és szilvás gombócot.

Egész évbe gasztronómiai fesztiválokon vehetnek részt, hogy megkóstolják a helyi finomságokat. Utazásaikban szánjanak időt a piacokra és vásárokra, hogy friss terméket vegyenek a helyi termelőktől. Kérdezzenek utána a szebeni specialitásoknak a megye éttermeiben és szálláshelyein vagy vegyenek részt a megye gasztronómiai eseményein:

 

Hagyományos konyhaművészet és ...

Helyi ízek, aromák és illatok egy gondosan megszervezett kontextusban kerülnek a vendégekhez - vagyis különleges emberek szép történetei, minőségi termékek és festői tájak kíséretében Dél-Erdélyi alternatív és gasztronómiai eseményein. (www.mytransylvania.ro)

Piknik a Szebeni havasokban

Előkészítünk az Ön számára egy helyi ínyencségekkel töltött pásztortarisznyát és meghívjuk egy sétára a Szebeni havasok ösvényein. Egy rövid gyalogtúra után a természeti kincsekben gyönyörködve lakomázhat. (www.reky-travel.de)

Sajtkóstoló

Az ASTRA szabadtéri múzeum meglátogatása után (www.muzeulastra.ro), egy régi     villamoson megszervezett ebéd közben kapcsolódhatnak ki, ahol a túrófélék előállításának módszereiről tájékoztatják és helyi furulyazenével szórakoztatják a helybeliek. (Resinár (Rășinari) Község Polgármesteri Hivatala  tel.: 0269 557 200, www.reky-travel.de.

Elektromos Camping / Full moon picnic

Let`s have a party! Keressünk egy hangulatos táborozóhelyet valahol a hegyek alatt, és szervezzünk ott egy éjszakába nyúló vacsorázást Dj Coralie zenéjének aláfestésében. (www.mytransylvania.ro).

Transilvanian Brunch

Kulturális és gasztronómiai mozaik: a rég elfelejtett receptek felelevenednek a szorgos helyi szakácsnők munkája révén. Az étlapon kimondottan helyi és az évszaknak megfelelő csemegéket kínálnak. Keressék meg az eszményi helyszínt, hogy együtt ebédeljenek a szabadban, majd egy kellemes séta alkalmával ismerjék meg a helyi kultúrát! (www.transilvanian-brunch.ro)

Erdély ízei és hangjai

Ízek műhelye: sajátítsák el a „zakuszka”-készítés titkait, és azt, hogy, hogyan teszik el télire a savanyúságot, hogyan dagasztják a kenyeret, milyen íze van az igazi erdei gombaszósznak és miként lesz hagymából és szalonnából finom, kenhető krém! (www.mytransylvania.com)

360°-os Bió Piknik

A Hortobágy Völgye és az Olt völgye határán, „Szentjánoshegy” néven ismert domb tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a Fogarasi havasok gerincére. Lazítsanak egy bió-piknikkel, miközben a Déli- Kárpátok legmagasabb csúcsait láthatják (www.bio-haus.ro).

Gyógynövények begyűjtése

A környék gazdag virágtakarójában bőven akad gyógynövény. Ezeknek a gyógyhatásáról és hasznosításáról a prépotfalvi (Stejărişu) gyógyógynövény-műhelyben tájékozódhatnak (www.fundatia-au-ro.ro).

Vacsora a természetben

Különleges eseményeket pompás vacsorákkal ünnepelhetnek meg. A megújult erdélyi konyhaművészet új receptekkel és a régiek korszerűsítésével várja a vendégeket. Hívják meg barátaikat egy ínyenc helyi ételkostolóra , ahol a romantikus természeti környezet hangulatát fokozzák az eredeti helyi történeteket ,és mondákat mesélők (www.mytransylvania.ro).

Toronyból toronyba a Nagy-Küküllő völgyén

Az egykori erőtemplomok bástyái nemcsak védelmet nyújtottak, hanem ott tárolták az élelmiszerkészletet is, és ott került sor a társadalmi és családi konfliktusok feloldására. A hagyományt folytatva, Muzsnán (Moșna) szalonna-kostolókat szerveznek az egykori „Speck-turm” néven ismert szalonnatoronyban . (Mariane Rempler, tel.: 0744 624 776)  Megtekinthetik a legendás „békítő szobát” is Berethalmon (Biertan) (tel.: 0269 868 262).

Hungarikum Napok

Nyáron különleges ízek kavalkádja vonzza a helyi és külföldi vendégeket az ASTRA Skanzenbe, hiszen minden júliusban itt szervezik a megye leghíresebb gulyásversenyét. Ebből az alkalomból a szervező Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda kézművészeti kiállítást és vásárt rendez a múzeum ösvényein, bor- és pálinkakóstolókat tart, néptánc és népzene együtteseke invitál, hogy feldobják az esemény hangulatát. (www.szeben.ro)

Facebook icon Twitter icon Google plus icon Mail icon
  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Szállás
Helyiség
Típus
Osztályozás
Keresés
Éttermek
Helyiség
Típus
Keresés
Kocsmák és klubok
Helyiség
Típus
Keresés
Kiemelt események
Helyiség
Típus
Időtartam:
-
Keresés
Kövess minket