antet ajts
  • Cisnadioara c Anii drumetiei
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Vízakna

Üdülőhely

Helyiség

Ocna Sibiului

websiteE-mail

websiteWeboldal

    
Mail icon E-mail

Vízakna város története i.e. 3000-ben kezdődött, amikor a rómaiak itt bányászták a „fehér aranyat”, és innen juttatták el Európa több országába, meglapozva a történelmi és kereskedelmi „Só útját”.

A sókitermelés volt a település lakosainak legfontosabb tevékenysége. A XIII. században az itt dolgozók előjogokban részesültek , és már 1346-ban a város megkapta a „vásártartás “ jogát. Idővel azonban a sóbányák kitermelése megszűnt , és az időjárás következtében a bányák mennyezete beomlott, az így keletkezett meleg és hideg forrásvízű üregekben keletkeztek a mai sós tavak. Ezek vizének gyógyhatását már a XVI. században ismerték az erdélyiek. A XIX. század elején korszerű üdülőtelepet hoztak létre meleg és hideg fürdőkkel. A magyar Földművelésügyi Minisztérium felépítette Erdély egyik legjelentősebb szecessziós épületét , a vízaknai Fürdőegyüttest.

Vízakna, tavai sós vízének gyógyhatásának köszönhetően, napjainkban is az ország egyik leghíresebb nyári üdülőhelye. A források ásványvize, az iszap, a tavak vízének magas sótartalma és a környék éghajlata is  jó hatással van különféle nőgyógyászati, meddőségi , elhízási, pajzsmirigy, betegségek, perifériás keringési zavarok és egyéb betegségek gyógyítására.

2011-ben felújították a sóstavak Fürdőegyüttesét, ahol üdülni, gyógyulni és szórakozni lehet. És ha már Vízaknán járnak,  ne hagyják ki a Református Erődtemplomot, és ennek a bejáratánál növekvő, híres hársfát.

Felszereltség:

checkbox Szállás

checkbox Étterem

checkbox Turisztikai információk

Hasznos információk

Vízaknai sós tavak

Tudta-e, hogy..?

Az egykori sóaknák meglazult mennyezete beomlott, így az idő során  mély gödrök keletkeztek , melyek vízzel teltek fel. Így jöttek létre a vizaknai sóstavak, szám szerint 15 tó. Ezek közül a ma „Feneketlen tónak” nevezett, egykori Thököly- tó helioterm jellegének köszönhetően Természeti  műemlék ?

A Brâncoveanu, Vörös és Fekete - tavak Európa legsósabb tavai ? 415gr/ liter sótartalommal?

Az Avram Iancu (egykori Thököly tó) Románia legmélyebb összeomlott sóaknájában képződött tó?

1931-ben zárták be az utolsó sóbányát, mely 1906 óta működött ?

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Szállás
Helyiség
Típus
Osztályozás
Keresés
Éttermek
Helyiség
Típus
Keresés
Kocsmák és klubok
Helyiség
Típus
Keresés
Kiemelt események
Helyiség
Típus
Időtartam:
-
Keresés
Kövess minket