antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Erődített templomegyüttesek

Egy kis történelem

Az első szász telepesek a Rajna folyó bal partjáról érkeztek Erdélybe a XII. században II. Géza magyar király meghívására. Pár évtizeddel később ezekhez társultak a Frankföldről és a más német területekről érkezett csoportok.

A német” gyarmatosítás” a mai Nagyszebenben és környékén kezdődött, később kiterjedt Erdély más vidékeire is. A XIV. században Nagyszeben szabad királyi város és a „Hét vár” (Siebnbürgen) adminisztratív központja volt. Itt jött létre 1486-ban az „Unversitas saxorum”, amely a királyföldi szászok önkormányzati szerve lett a XIX. századig. A szász telepesek Szeben megye északi részén kerestek otthont, ahol jó termőföldre és kedvező éghajlatra leltek. Kézügyességüknek és kereskedelmi érzéküknek köszönhetően a céhekben szervezett mesterek árui hamarosan Európa szerte elismertek lettek.

Házaikat egy központi tér köré építették így jöttek létre a mai napig fennmaradt szász falvak. A közösség aktív kulturális életet folytatott és Szászország, Bajorország meg Türingia romai kóri bazilikáihoz hasonló templomokat építettek. A XIII. század közepén a templomok korai gótikus elemekkel gazdagodtak. Erre a korszakra jellemző épület a kerci Ciszterci Monostor.

A XV. századi török és tatárjárás miatt a templomok  védelmi funkciót kaptak. A templomokat védőgyűrűkkel és bástyákkal látták el, vízárkokat ástak köréjük, és hatalmas kapukkal zárták be, hogy támadás estén biztonságot nyújtsanak az ott lakó közösségnek.

Rövid idő alatt több mint 200 erődtemplom épült Királyföld majdnem minden településén. Napjainkban ezek építészeti emlékművek. Szeben megyében Berethalom (Biertan) és Nagybaromlak (Valea Viilor) az UNESCO világörökség helyszínei.

Mindegyik erődített templomegyüttes egyedi és különleges, annak a közösségnek az emlékét őrzi, amelyet évszázadokon át szolgált. 

 

Localitate: Categorie:
A Prépostfalvi Erődített Templomegyüttes

A Prépostfalvi Erődített Templomegyüttes

Stejărişu str. Principală, nr. 195
Telefonszám: +40 743 093 963
Erődtemplom
A Szelindeki Parasztvár

A Szelindeki Parasztvár

Slimnic
Mobil telefonszám: +40 748 547 143
Építészeti örökség
Facebook icon Twitter icon Google plus icon Mail icon
Rezultate pe pagina: Sorteaza dupa:
  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Szállás
Helyiség
Típus
Osztályozás
Keresés
Éttermek
Helyiség
Típus
Keresés
Kocsmák és klubok
Helyiség
Típus
Keresés
Kiemelt események
Helyiség
Típus
Időtartam:
-
Keresés
Kövess minket

Inspirație pentru vacanța la Sibiu!

 

Turismul European devine Verde


Supporting Tourism SMEs Triple Transition by Uncovering the Value of Sky as Destination

Call for tourism SMEs