antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Vămile Făgăraşilor

Automobil 
    
Mail icon E-mail

Vămile Făgăraşilor în Ţara Făgăraşului

Traseu

Sibiu - Turnu Roşu - Sebeşu de Jos - Avrig - Porumbacu de Jos - Porumbacu de Sus - Cârţişoara – Transfăgărăşan - Bâlea Lac - Arpaşu de Sus - Cârţa


Ţara Făgăraşului este teritoriul istoric de legătură între imperii şi regiuni româneşti, încadrat de râul Olt şi Munţii Făgăraş, care modelează vizual teritoriul şi oferă condiţii pentru practicarea unei game variate de activităţi sportive: pescuit, echitaţie, drumeţie, MTB, escaladă pe gheată, parapantă, schi/ snowboard freeride. Din fiecare localitate se desprind trasee turistice marcate spre culmile Făgăraşului.

Lăsaţi-vă tentaţi de cucerirea înălţimilor Carpaţilor României. Traseul de creastă este o provocare sportivă, dar şi o încântare a simţurilor. Veţi fi suprinşi de întâlniri inopinate cu marmote, capre negre sau cerbi. Vă puteţi opri la cabanele tradiţionale (Suru, Bărcaciu, Paltinu, Bâlea, Podragu) pentru a savura un ceai de plante şi împărtăşi impresii de drum. Dacă doriţi să vă testaţi abilitatea, puteţi participa la concursuri sportive consacrate, precum Transfăgărăşan Challenge.


Iubitorii de adrenalină la volan nu trebuie să rateze Transfăgărăşanul - „un drum fabulos, cel mai uimitor pe care l-am văzut vreodată”, aşa cum l-au numit realizatorii Top Gear. Atenţie, însă, şoseaua este accesibilă în întregime (Bâlea Cascadă-Bâlea Lac) doar între 1 iulie şi 1 noiembrie!

Cârţa: vizitaţi una dintre cele mai vechi construcţii de pe teritoriul Transilvaniei, fosta abaţie cisterciană alături de muzeul de etnografie din incinta acesteia. 

Avrig: bucuraţi-vă de peisaje de vis şi relaxare pe Valea Avrigului – aici veţi găsi numeroase locuri de cazare în cabane, vile şi pensiuni (Asociația Valea Avrigului) şi posibilitatea de a urma traseele de drumeţie spre cabanele Suru (alt. 1450) și Bârcaciu (alt.1150 m). Valea Avrigului este o zonă excelentă şi pentru practicarea echitaţiei.


În Avrig nu trebuie să rataţi Palatul Brukenthal–reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal cu minunatul parc baroc şi fosta oranjerie. Vizitaţi apoi şi muzeul orăşenesc cu exponate din sticlă de glăjărie şi atelierul de ţesut şi broderie al doamnei Rodica Ispas. Iar ziua puteţi s-o încheiaţi cu o degustare de bere artizanală locală Augusta (Despre noi - Bere AuGustA).

Cârţişoara: poarta de intrare pe Transfăgărășan cunoscută şi datorită fascinantei poveşti a lui Badea Cârţan care, în secolul XIX, a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian.


Zona Bâlea Cascadă – Bâlea Lac (2034 m): peisaje spectaculoase şi numeroare trasee de drumeţie spre cele mai înalte vârfuri din Carpații României (vf. Moldoveanu, vf. Negoiu). Bucuraţi-vă de priveliştea oferită de cascada Bâlea, lacurile glaciare (Bâlea, Capra, Doamnei), o plimbare cu telecabina şi minunata biodiversitate (bujor de munte, capre negre, urşi, marmote). Iarna, împătimiţii de sporturi şi adrenalină pot încerca schi şi snowboard freeride, escalada pe gheaţă.
Baza Salvamont (SPJ Salvamont), Bâlea Lac
► Cabana Asociației Salvatorilor montani, Bâlea Lac


Săcădate: vizitaţi casa albastră a comunității Vatra Satului - Asociația Vatra satului Săcădate


Porumbacu de Sus: Valea Porumbacului este o zonă turistică preferată mai ales de familiile cu copii – vizitaţi Castelul de Lut Valea Zânelor, unic prin arhitectura sa şi zona de agrement Povestea Calendarului. Pentru montaniarzi aceasta este zona de acces înspre traseele de drumeție la cabana Negoiu, vârful Negoiu şi cascada Șerbota. Zona se remarcă prin numeroasele case de vacanţă cu dichis, printre care Pensiunea Dealul Verde.


Bradu: Asociaţia ARNI dedicată ecologizării, creării de trasee tematice, interacţiunii cu comunitatea; aceştia organizează activităţi cu elevi, studenţi şi localnici.


Turnu Roșu: din localitate pornește traseul de creastă al Făgăraşilor; pasionaţii de adrenalină pot închiria e-bikes şi alături de un ghid specializat pot urma trasee MTB de diferite grade de dificultate.


Sebeșu de Jos: urmaţi traseele de drumetie spre cabana şi vârful Suru;


Arpașu de Sus: În apropiere, urcând sau coborând de pe Trasnfăgărăşan, puteţi să vă abateţi pentru un degustare delicioasă de păstrăv, la păstrăvăria Albota.

 


View Vamile Fagarasilor in a larger map

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne