antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Nocrich. Despre oameni şi locuri

01 august 2022

În centrul comunei Nocrich, în vecinătatea bisericii evanghelice se află casa parohială ce găzduiește centrul cercetăşesc - o casă săsească impozantă construită la finele secolului 18, cu deschidere mare la stradă şi-un acoperiş în două ape ce aminteşte de palatul baronului Brukenthal din Piaţa Mare. Dar, pe cât de monumentală casa, pe-atât de modestă poarta sa de lemn – de bunăseamă nu împărtăşeşte aceeaşi istorie bogată. Păşind pragul porţii atenţia îţi este atrasă de înscrisul de pe partea laterală a casei – litere mari, de inspiraţie gotică spun aşa: Centrul Cercetăşesc Nocrich, Hans Christian Habernman. Acestea sunt însoţite de reprezentarea florii de crin, simbol al cercetaşilor.


Oaspeţii sunt întâmpinaţi de Claudiu, Nadejda (coordonatorii centrului) ori unul din tinerii voluntari mereu dornici să-şi împărtăşească poveştile şi experienţele.


Bazele centrului cercetăşesc de la Nocrich au fost puse în 2013, fiind primul centru de acest gen din România. În toţi aceşti ani i-au trecut pragul voluntari şi vizitatori din lumea largă (cu toţii parte din familia Nocrich). Filozofia lor despre sustenabilitate, descoperirea culturii şi a meşteşugurilor locale şi implicarea în comunitatea locală se aseamănă cu cea a calfelor călătoare de odinioară. Oarecum, tinerii aceştia (mulţi studenţi sau absolvenţi de diverse facultăţi) îşi iau un an din viaţă (sau poate mai mult) pentru a se dedica unor proiecte de voluntariat. Pentru a deprinde diverse abilităţi, pentru a socializa, pentru a descoperi şi explora, pentru a face bine. Bine pentru comunitate nu doar pentru ei înșiși.

 

Impactul asupra comunităţii


„Porţile centrului nostru sunt mereu deschise, pentru localnici şi vizitatori” spune Claudiu, primul membru al echipei, localnic din Hosman, angajat la centrul din Nocrich. El este un excelent exemplu de implicare şi pasiune pentru conceptul de cercetăşie. A deprins repede nu doar tainele olăritului ci şi pasiunea de a coordona şi sprijini tineri din sat şi din lumea largă. Claudiu a înţeles şi a aplicat foarte bine motto-ul cercetăşesc de a lăsa lumea mai bună decât a găsit-o.
Împreună cu ceilalţi membri ai echipei, acesta organizează diverse evenimente şi ateliere la centru şi în Nocrich, iniţiază copiii din sat în olărit şi pictură, transmite cu drag cultura, istoria şi tradiţiile locale.

 

Ceramica de Nocrich


Una din provocările acceptate de Nadeja şi echipa ei a fost să ajute la renaşterea olăritului – meşteşug cu tradiţie pe Valea Hârtibaciului, uitat însă de multă vreme. Astfel, cu puţin efort şi stăruință a luat naştere atelierul de ceramică. Părintele centrului cercetăşesc de la Nocrich, Hans Christian Habermann* (cel al cărui nume stă înscris pe zidurile casei parohiale) i-a susţinut de la bun început datorită componentei de educaţie non-formală, în comuniune cu natura şi comunitățile însă atelierul dezvoltat trebuia să se autosusţină.
A fost o mare provocare pentru tinerii cercetaşi însă, fideli concepţiei şi filozofiei cercetăşeşti, şi-au păstrat determinarea şi, în cele din urmă au reuşit. Astăzi, centrul de ceramică de la Nocrich are un atelier cu un meșter olar, voluntari-artizani, un magazin de desfacere şi un magazin on-line.
-------
Hans Christian Habermann
Hans-Christian Habermann este strănepotul celui care a construit la Sibiu Palatul Habermann (devenit ulterior Hotel Bulevard, azi Continental Forum) şi a înfiinţat o fabrică de bere. Tatăl său, Ernst Habermann, a înfiinţat Fundaţia Saşilor Transilvăneni, prin care se urmărea ocrotirea culturii săseşti în Transilvania.
Din anul 1997, Hans-Christian Habermann conduce Fundaţia Saşilor Transilvăneni, al cărei scop principal este conservarea şi renovarea bisericilor săseşti fortificate din Transilvania, contribuind până în prezent la reabilitarea a numeroase monumente. Printre acestea, şi casa parohială din Nocrich, sediul centrului cercetăşesc.

-------

Csaba este meşter venit în urmă cu şapte ani de la Miercurea Ciuc, cel ce i-a învătat pe tinerii de la centru metamorfoza unei mici bucăţi de lut într-un spectaculos şi unic obiect de artă.

Olăritul a fost adus în aceste părţi ale Transilvaniei de către habani (faianţa Habaner fiind renumită în Europa). Au fost imigranţi anapabtişti de limbă germană (în ebraică „ha banim” înseamnă copiii lui Dumnezeu). Consideraţi eretici de către Vatican, aceştia au fost izgoniţi din părţile Tirolului (secolul XVI) înspre Moravia şi Ungaria Superioară ajungând în cele din urmă la Vinţu de Jos şi Criţ. În prima parte a secolului XVII au ajuns cel mai probabil şi în zona Podişului Hârtibaciului. În 1763, deşi împărăteasa Maria Tereza a decretat trecerea lor la catolicism, aceştia s-au răzvrătit, rămânând fideli cultului lor. Liderul lor, Matthias Hofer a fost întemniţat la Sibiu iar răsculaţii la Criţ. Au evadat, au fugit în Ţara Românească şi apoi în Ucraina de azi. În a doua parte a scolului al XIX-lea, habanii au fugit în America, urmaşii lor trăind şi azi în Canada.

După ce prind contur, vasele de lut sunt lăsate la uscat pentru câteva zile iar apoi ajung în cuptor unde sunt ținute la o anumită temperatură.


În atelierul unde se află cuptorul, Claudiu şi voluntarii finalizează obiectele de lut ieşite brut din mâinile îndemânatice ale lui Csaba. La fel ca şi pictura, munca aceasta este una migăloasă, necesită multă răbdare şi talent.


Ceramica de la Nocrich nu mai păstrează multe elemente din ceramica habanilor şi nici nu este asemeni ceramicii de Horezu, Corund sau Marginea. Este o ceramică renăscută. Nu se limitează la anumite simboluri, motive sau ornamente. Ceramica de Nocrich este unică prin simplitatea şi mesajul ei. Este o formă de exprimare a tinerilor, un prilej de relaxare, o joacă, un exerciţiu de îndemânare şi creativitate.
Modelele redau diverse flori, personaje şi mesaje de viaţă. Un laitmotiv des întâlnit pe ceramica de la Nocrich este păpădia.


Aceasta este un simbol al primăverii, al speranţei, iubirii şi inocenţei. Seminţele sale exprimă dorinţe pentru prosperitate şi noi începuturi pe măsură ce sunt purtate de vânt spre cer. Păpădia este un simbol al spiritului liber, al veseliei, al supravieţuirii – păpădia se potriveşte atât de bine spiritului voluntarilor cercetaşi. La fel şi povestea Micului Prinţ, un personaj adesea întâlnit pe ceramica de Nocrich.

 

Dincolo de ceramică


Curtea casei parohiale este enormă. După modelul gospodăriilor trainice săseşti, cuprinde numeroase anexe şi o şură înaltă, spaţioasă. Este locul în care voluntarii îşi petrec toată vara, lucrează, învaţă şi dezbat tot felul de subiecte interesante în serile lungi, toride. Cei care nu sunt pasionaţi de olărit îşi pot exersa abilităţile în tâmplărie, ateliere cu copiii din sat, activităti de ecologie.

 

Biserica


Orice vizită la Nocrich trebuie să includă şi biserica evanghelică. Fostul director de la şcoala din sat, domnul profesor de istorie Mihuleţ este un ghid pasionat al locului. Acesta povesteşte cu drag vizitatorilor despre actuala biserică evanghelică construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, pe locul fostei biserici fortificate, distruse într-un incendiu.


Un rol important la construirea noii biserici l-a avut baronul Samuel von Brukenthal. Originar din Nocrich, deşi a plecat din sat la o vârstă fragedă, acesta a rămas strâns legat de locurile natale. Donaţia sa considerabilă a ajutat finalizarea construcției bisericii.


Biserica este în custodia centrului cercetăşesc iar voluntarii sunt responsabili să tragă ceasul. Mecanismul acestuia datează din secolul 19 şi provine din Elveţia. Clopotul ceasului se aude de la 3-4 km distanţă. Pe vremuri, bătăile ceasului bisericii anunţau oamenii aflaţi la munca câmpului ora exactă. Ceasul şi clopotul erau parte integrantă din viaţa comunităţii...

Contact
pentru vizitarea centrului cercetăşesc şi a bisericii din Nocrich
Tel: 0737 260 087
Mail: nocrich@scout.ro
Web: www.nocrich.scout.ro

dsc 0520
  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne