antet ajts
  • Creasta Fagarasilor
  • eat local c Gabriela Cuzepan
  • Fereastra cu flori
  • Local breakfast c Gabriela Cuzepan
  • Region of Gastronomy c Gabriela Cuzepan

Şoseaua Transalpina

Sit Natural
transalpina-c-petre-dadu-1
    
Mail icon E-mail

Multe legende circulă pe seama Transalpinei. Se spune că ar fi fost construită pentru prima dată chiar de armatele romane în drum spre Sarmisegetuza (culoarul IV strategic).

Drum pastoral, Transalpina a fost străbătută de-a lungul secolelor de ciobanii care plecau în transhumanţă dincolo de munţi, în şesurile Dunării. În anii '30, în urma unei vizite în regiune şi la insistenţele localnicilor, Regele Carol al II-lea a pavat drumul cu piatră. De atunci, drumul ce leagă Săliştea Sibiului de Novaci (jud.Gorj) este numit „Drumul Regelui”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armatele germane au reabilitat drumul, o cale de acces strategică în şi dinspre Transilvania. În ultimii doi ani, şoseaua Transalpina (DN 67C, drumul ce leagă oraşul Sebeş (Alba) de comuna Novaci (jud.Gorj) pe o distanţă de aproximativ 130 km) a fost parţial asfaltată şi deschisă accesului turistic. Astfel, drumul care străbate 6 masive muntoase, Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei, Căpăţânii, a devenit cel mai înalt drum rutier din întregul lanţ al Carpaţilor.

Drumul regelui începe la Sălişte, trece prin satele de păstori Tilişca, Poiana Sibiului, Jina şi coboară 7 km până la Dobra (comuna Şugag) unde întâlneşte DN 67C.  De aici şoseaua urcă uşor, trece pe lângă barajele Tău şi Oaşa pentru a ajunge la Obârşia Lotrului. Porţiunea dintre Obârşia Lotrului şi staţiunea Rânca este cea mai impresionantă: serpentine înguste şerpuiesc alene într-un peisaj ce te copleşeşte prin spectaculozitate; stâne te însoţesc răsfirate de-o parte şi de alta a versanţilor.

Altitudinea maximă la care urcă şoseaua este de 2145 m în Pasul Urdele. Este punctul în care vezi cum cerul se împreunează cu pământul. Drumul continuă pe creasta munţilor şi coboară uşor spre comuna Novaci.

Facilităţi:

checkbox Cazare

checkbox Punct de belvedere

Informații utile

Tronsonul Obârşia Lotrului-Rânca de pe Transalpina este oficial închis circulaţiei.

Informaţii despre starea drumului:

Altitudine: 781m.
Coordonate GPS: 45.70 N, 23.59 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne

Fiți parte din rețeaua de profesioniști Mic dejun sibian