Fii parte din comunitatea Turism Verde pentru a practica un turism sustenabil și responsabil!
Vă invităm la o călătorie de 1 an alături de experți în turism ecologic
Proiectul Turismul European Devine Verde 2030/European Tourism Going Green (ETGG) își propune să sprijine afacerile din turism pe drumul lor către durabilitate.
Prin participarea la programul european ETGG 2030, avem posibilitatea să vă sprijinim în îmbunătățirea cunoștințelor și a performanței în materie de durabilitate, creștere a competitivității și promovare pe piața globală a serviciilor responsabile. Alături de noi, veți avea un avantaj competitiv având în vedere interesul călătorilor și cererea tot mai mare pentru o ofertă turistică mai ecologică.
Participarea la apelul pentru selecția IMM-urilor merită cu siguranță: TOȚI solicitanții beneficiază de acces gratuit la sistemul online Going Green, pe care îl pot utiliza pentru a determina, printre altele, în ce măsură îndeplinesc deja criteriile diferitelor certificate de sustenabilitate, ce lipsește încă și cum pot reduce lipsurile pentru a obține certificarea de durabilitate.
Cine poate participa
Întreprinderi mici și mijlocii din următoarele sectoare turistice:
• Hoteluri şi alte facilități de cazare similare (CAEN 5510)
• Alte tipuri de cazare de scurta durată (CAEN 5520)
• Terenuri de camping, parcuri pentru vehicule de agrement și parcuri de remorci (CAEN 5530)
Vor avea prioritate solicitanții din județul Sibiu.
Ce oferim
Sesiuni de formare și instrumente pentru dezvoltarea cunoștințelor despre turism durabil, ateliere de lucru pentru învățare colectivă și sesiuni de schimburi de experiențe, mentorat personalizat, accesarea de certificări de durabilitate, acces la piața globală a serviciilor verzi și la rețele internaționale.
Programul ETGG 2030 constă din următorii piloni principali:
(1) Comunitate de practică online
Prin depunerea aplicației, veți obține acces gratuit la sistemul online european Going Green pentru afacerile din turism!
- Instrumentul de autoevaluare online „RUReady for Certification” pentru a afla mai multe despre performanța actuală de sustenabilitate și pentru a putea identifica idei de îmbunătățire.
- Platforma europeană de cunoștințe cu exemple de bune practici, instrumente de formare, organizații de sprijin și experți pentru a vă ridica nivelul de durabilitate și pentru a vă apropia de certificare.
(2) 6 zile de servicii de consiliere personalizată oferită de experți în domeniul durabilității turismului
- 2 zile de evaluare și consiliere la fața locului
- 4 zile de consiliere la distanță
Un mentor ETGG 2030 va lucra cu fiecare IMM selectat, oferind coaching personalizat pentru a spori cunoștințele de durabilitate și a ghida procesul de obținere a unei certificări de durabilitate.
(3) Ateliere de formare (sesiuni de învățare colectivă).
Vor fi organizate trei ateliere de formare pentru a aborda fiecare domeniu de interes pentru o afacere durabilă, a prezenta concluziile evaluărilor, a facilita schimbul de bune practici și progresul înregistrat.
- Atelier 1- septembrie 2022
- Atelier 2- decembrie 2022
- Atelier 3- martie 2023
(4) Auditare și certificare
La sfârșitul programului de consiliere personalizată, IMM-urile ar trebui să obțină certificarea de durabilitate.
(5) Conferința finală și eveniment de socializare profesională, Viena, 3-4 mai 2023
O conferință finală de proiect va avea loc la Viena. Se preconizează a fi un eveniment de schimburi de experiență profesională și de prezentare a celor mai bune soluții/practici. Acest eveniment va spori totodată vizibilitatea și poziționarea afacerilor participante.
(6) Accesul pe piață pentru IMM-urile certificate
Obținerea certificării de la un organism independent va permite afacerilor din turism să se diferențieze, să-și ridice profilul de piață, calificându-se astfel pentru a apărea pe piața turismului durabil și responsabil, respectiv pe Hărțile de călătorie verzi /Green Travel Maps de pe portalul Tourism2030.eu și ale partenerilor.
Sprijin financiar: Toate serviciile și activitățile oferite IMM-urilor sunt gratuite. Dacă sunteți selectat să participați la programul ETGG 2030, vor fi finanțate pentru dumneavoastră servicii în valoare de 4.800 euro pentru participarea la activitățile programului prezentate mai sus.
Informații utile
Aplicați online pe platforma Romania (destinet.eu)
Perioada de înscriere este deschisă de joi 10 februarie 2022 până pe 11 aprilie 2022, ora 17:00.
Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne contactați la ETGG@sibiu-turism.ro
Activitate
|
Data/perioada
|
Deschiderea apelului
|
joi, 10 februarie 2022
|
Sesiune de informare online
|
vineri, 25 februarie 2022
|
Termen pentru eventuale întrebări transmise prin email
|
vineri, 1 aprilie 2022
|
Termen pentru depunerea aplicațiilor
|
luni, 11 aprilie 2022, ora 17:00 CET
|
Informare solicitanți cu privire la procesul de evaluare, notificare privind acordarea grantului
|
miercuri, 04 mai 2022
|
Semnarea Acordului de finanțare cu terți
|
miercuri, 18 mai 2022
|
Începutul activităților cu IMM-urile
|
miercuri, 01 iunie 2022
|
Atelier de lucru național 1
|
septembrie 2022
|
Atelier de lucru național 2
|
decembrie 2022
|
Atelier de lucru național 3
|
martie 2023
|
Conferința internațională de la Viena
|
3-4 mai 2023
|
Încheierea activităților proiectului
|
vineri, 30 iunie 2023
|
Formularul de înscriere online este compus din 4 secțiuni: Informații generale, eligibilitatea și datele economice, motivația, experiența în materie de durabilitate, performanța și interesul în materie de durabilitate. Vă va lua aproximativ 30 de minute pentru a completa formularul de înscriere. Răspunsurile dumneavoastră vor fi strict confidențiale. Puteți depune un singur formular de înscriere. Dacă veți depune mai multe, îl vom lua în considerare pe cel mai recent.
Pentru mai multe informații despre cerințele de eligibilitate, activități, evaluare și altele, vă rugăm să consultați Ghidul solicitantului disponibil pe website-ul programului.
Romania (destinet.eu)
Știați că…?
Destinația turistică județul Sibiu mizează pe IMM-uri verzi, competitive din punct de vedere ecologic și economic
Asociația Județeană de Turism Sibiu și-a luat angajamentul de a contribui la devenirea sustenabilă și verde a destinației turistice Sibiu până în anul 2030 și este o provocare acum să nu abandonăm obiectivele pe termen mai lung.
Proiectul European Tourism Going Green (ETGG 2030/ Turismul european devine verde) este finanțat prin programul COSME al UE pentru a aduce laolaltă experți în durabilitate, instituții de învățământ superior, organizații de sprijin pentru mediul de afaceri, camere de comerț, organizații de turism și a crea o comunitate de practică online pentru transferul de bune practici inovatoare în managementul durabil al afacerilor din domeniul turismului.
Strategii de reziliență în contextul pandemiei de Covid-19
Înainte de covid-19, durabilitatea se referea întotdeauna la schimbări climatice, inegalitate socială și degradarea mediului înconjurător, cu soluții pe termen lung și obiective internaționale axate pe viitor. Acum, pandemia ne-a făcut să ne concentrăm imediat pe sănătatea umană și supraviețuirea economică la nivel personal și global. Managementul pe termen scurt al crizelor este un aspect, dar în fața unor crize multiple, avem nevoie de un răspuns mai bine gândit din perspectiva stabilității pe termen lung, concomitent cu implementarea unor măsuri de sprijin imediate.
IMM-uri din destinația turistică susținute în tranziția ecologică
Asociația Județeană de Turism Sibiu alături de parteneri din 6 țări pun bazele unui sistem de formare și de cunoștințe în management sustenabil prin proiectul European Tourism Going Green. Acesta va funcționa ca un serviciu suport pentru IMM-uri europene în procesul de îndeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD): procesul de tranziție spre consum și producție responsabile (ODD 12), impact minim asupra mediului (ODD 13 - acțiune climatică, ODD 14 - viața acvatică și ODD 15 - viața terestră) și crearea de oportunități pentru locuri de muncă (ODD 8 - muncă decentă și creștere economică).
Sprijinirea durabilității IMM-urilor prin certificare
Un sistem european comun de instruire online în domeniul durabilității pentru IMM-uri va fi creat pentru a oferi agenților economici acces atât la cunoștințe specializate, cât și la un grup european de experți care îi vor asista în cadrul procesului de certificare.
Implementarea serviciilor pentru durabilitate se va realiza printr-o acțiune pilot exemplară în destinații turistice din 6 țări cu situri Natura 2000 și situri din patrimoniul cultural UNESCO într-o încercare imediată de a spori reziliența ecosistemului turistic.
De la cercetare la piață la crearea accesului la piață pentru IMM-urile certificate
Folosind sistemul de instruire, aplicația „R U ready for Certification?” și obținând certificarea externă, IMM-urile vor putea lua decizii economice bazate pe date și dovezi pentru a integra durabilitatea în operațiunile și lanțurile lor de aprovizionare și a-și îmbunătăți astfel performanța economică și de mediu. Acest lucru le va permite să își perfecționeze profilul pe piață, calificându-se pentru o poziție pe harta turismului reponsabil - Green Travel Maps pe portalul Tourism2030.eu – unde pot crea legături B2B, B2C și B2G.
Parteneri: Universitatea pentru dezvoltare durabilă Eberswalde (GE), Ecotrans (GE), Asociația Hotelierilor din Austria, Camera de Comerț a Croației, Camerele de Comerț, Industrie, Artizanat și Agricultură din Pordenone-Udine și Basilicata (IT), DMD New Technologies (BG).
European Tourism Going Green 2030 (ETGG2030) | Tourism2030 (destinet.eu)
Conținutul acestui Anunț al Apelului pentru IMM-uri reprezintă doar punctul de vedere al autorului și este responsabilitatea exclusivă a acestuia; nu poate fi considerat că reflectă punctele de vedere ale Comisiei Europene și/sau ale Consiliului European pentru Inovare și ale Agenției Executive pentru IMM-uri (EISMEA) sau ale oricărui alt organism al Uniunii Europene. Comisia Europeană și Agenția nu își asumă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.