antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Fuga Lolelor

Târguri şi festivaluri - Artele spectacolului
fuga-lolelor-2-petre-dadu-redimensionare

Localitate:

Agnita

Locul desfăşurării:

strada principală

Perioada:

26.01.2020 09:30 - 23:00

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Breasla lolelor Agnita
    
Mail icon E-mail

Legendele spun că acest obicei îşi are rădăcinile în Evul Mediu. Pe când năvălitorii turci au asediat cetatea Agnitei, o tânără curajoasă pe nume Ursula s-a deghizat într-un costum înfricoşător, a ieşit din cetate şi pocnind din bici făcea zgomote asurzitoare ce i-au alungat pe turcii speriaţi.

În secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era strâns legat de obiceiul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Adunarea era însoţită de lole, personaje amuzante, care aveau rolul de a proteja lăzile de vecinătate.

Astăzi, obiceiul se desfăşoară sub forma unei parade deschise de căpetenia breslei cizmarilor însoţită de doi copilaşi, simbol al îngerilor păzitori. Urmează apoi breasla croitorilor, breasla blănarilor şi breasla dogarilor, fiecare dintre aceste bresle prezentând publicului meşteşugurile tradiţionale, elemente şi personaje specifice. Defilarea se încheie cu intonarea Imnului Transilvaniei apoi lolele aleargă în grupuri pe străzi pentru a alunga spiritele rele prin pocnete de biciuri şi zgomotul tălăngilor. Dacă sunt recunoscute de trecători, acestea oferă drept recompensă câte o gogoaşă.

Fuga lolelor, Agnita

În localitatea Agnita de pe Valea Hârtibaciului, Fuga lolelor este organizată de Breasla Lolelor în fiecare ultima duminică din luna ianuarie. 

Alte informații

Ora Manifestare Locul desfășurării
9:30 - 10:00 Adunarea participanților IMIX
10:00 - 12:00 Parada IMIX - Centru - Incstar
12:00 - 18:00 Fuga Lolelor Orașul Agnita
20:00 Balul Lolelor Restaurant La Prut - sala de sport

Știați că…?

Denumirea de lole vine de la verbul german "lallen" - a se bâlbâi, cu referire la greutatea vorbirii de sub mască. Cuvântul săsesc Urzeln nu s-a putut traduce exact, însă se presupune că derivă de la numele îmbrăcăminţii confecţionate din resturi textile, care în dialectul săsesc din Agnita se numea "Urzen".

Altitudine: 445m.
Coordonate GPS: 45.97 N, 24.62 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne