antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Târg de primăvară

Târguri şi festivaluri - Pieţe şi târguri

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Muzeul în aer liber ASTRA

Perioada:

13.06.2021 10:00 - 16:00

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul ASTRA
    
Mail icon E-mail

 

Târg de primăvară & Reconstituirea obiceiului de Ispas face parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional. 

Prin intermediul Târgului de primăvară, producători tradiționali din Rășinari și Sebeșu de Jos prezintă vizitatorilor Muzeului ASTRA roadele muncii lor: produse apicole, țesături și haine cu motive tradiționale, produse din lapte de oaie, dulcețuri, siropuri și zacuscă. La fel ca la orice târg, vizitatorii vor putea afla detalii despre resursele locale folosite de producători, modalitatea de realizare și vor putea degusta bucatele a căror tradiție merge mult în urmă. Evenimentul are și o componentă de reconstituire a obiceiului de Ispas. Cu această ocazie, vom afla mai multe despre proprietățile leușteanului și utilizarea acestuia în obiceiuri specifice zilei de Ispas în localitatea Rășinari, prin reconstituiri în muzeu.

,,În seara dinaintea Înălțării Domnului, rășinărenii duc leuștean la troițe, la crucile celor adormiți din neamurile lor și aprind lumânări. Tot în seara dinaintea praznicului, se pune leuștean sub pernă sau chiar în dreptul mijlocului, pentru a se dormi peste noapte pe leuștean, existând credința că acesta va ocroti persoana respectivă, făcând-o mai sănătoasă pentru tot anul. Obiceiul s-a transformat în timp, deoarece, la începutul sec XX, în Monografia Satului Rășinariu, 1915, scrisă de Victor Păcală citim: <<Tot poporul, cu preoții în frunte, iese afară la câmp, unde se face slujbă la bucate și se botează toți cei de față…În ziua aceasta, fetele se încing peste mijloc cu leuștean, ca să nu le doară șalele sau să nu le strice strigoile… Mai demult se înfășurau și stâlpii porții cu leuștean>>. Duminică, tinerii din Rășinari ne vor duce mai aproape de satul de altădată: vor pune leuștean la poarta gospodăriei și vor împodobi troița de zidărie transferată din Rășinari, Crucea din Capul Satului, ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII, având în interior pictate scene biblice de o acuratețe deosebită.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA

Alte informații

Circuitul este dezvoltat în cadrul proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate. 

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne

Inspirație pentru vacanța la Sibiu!

 

Turismul European devine Verde


Apel de finanțare #2

Program de transformare durabillă

Deveniți Verde, Deveniți Digital, Fiți Rezilient