antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Povestea lânii. De la tuns la tors.

Târguri şi festivaluri - Meşteşuguri
atelier-lana- arhiva-muzeul-astra-r

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Muzeul în aer liber ASTRA

Perioada:

24.05.2019 11:00 - 15:00

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul ASTRA

Adresa:

Str. Pădurea Dumbrava, nr.16-20

Tel. mobil:

0756085794
    
Mail icon E-mail

Muzeul ASTRA organizează un atelier interactiv de tuns oi și de prelucrare a lânii - spălat, scărmănat, tors, depănat și tricotat. Acesta va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria din Poiana Sibiului. Atelierul se va desfășura, conform tradiției din Mărginimea Sibiului, în compania sunetului de fluier, iar de asta se vor ocupa oierii din zonă.

„Perioada agreată de către ciobani pentru tunsul oilor este cea de-a doua jumătate a lunii mai. Se spune în popor că lâna tunsă în luna mai nu va fi mâncată de molii.  De industria textilă, gospodinele se preocupau mai mult în a doua jumătate a anului, după terminarea muncilor agricole, în șezători. După Lăsatul Secului de Crăciun, în cadrul întâlnirilor comunitare în care se spuneau povești, se cânta, iar tinerii deprideau jocul, femeile lucrau cu mai mult spor țeseau la război, torceau, depănau, scărmănau, tricotau,  făceau ciucuri etc. Acum se transmitea și se prelua tradiția populară.

Lâna este un material natural care, datorită compoziției sale, are capacitatea de a absorbi umiditatea, ajută organismul la reglarea temperaturii corporale, nu crează electricitate statică precum alte materiale sintetice și poate fi purtată în orice anotimp deoarece vara ține răcoare iar iarna cald. Firele lânii au o energie pozitivă ajutându-ne să ne menținem sănătatea, iar împletitul ei este un tratament benefic pentru cei afectați de stres”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.

 

Alte informații

Inițiativa face parte din programul de animații culturale, Animă ASTRA, ediția 2019, desfășurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne