antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

ASTRA Multicultural

Târguri şi festivaluri - Artele spectacolului
astra-multicultural

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Muzeul în aer liber ASTRA

Perioada:

08.07.2021 - 11.07.2021

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul ASTRA

Adresa:

Str. Pădurea Dumbrava, nr.16-20
    
Mail icon E-mail

ASTRA Multicultural aduce frumusețea valorilor multietnice în fața publicului vizitator prin animații culturale în gospodăriile din muzeu, ateliere interactive, muzică și dansuri, meșteșuguri și gastronomie.

1. Festivalul de muzică și dansuri tradiționale multietnice (9 – 11 iulie 2021) încurajează dialogul muzical și coregrafic între reprezentanții diverselor comunități invitate (români, sași, maghiari, rromi, lipoveni, greci, sârbi, slovaci etc.), dar mai ales interacțiunea lor cu vizitatorii. Vor fi invitate 15 ansambluri și grupuri folclorice să ia parte la acest eveniment. Toate aceste acte artistice sunt importante nu doar pentru animarea muzeului și nu au numai rol informativ și de divertisment pentru public, ci și rolul de a ajuta comunitățile locale să își aprecieze mai mult resursele și să le prezinte asumat în fața altor grupuri. Reprezentațiile vor avea loc în diferite locații ale muzeului, implicând și o paradă a portului și a instrumentelor muzicale tradiționale. Ziua de 9 iulie va fi dedicată muzicii și dansurilor tradiționale sibiene interpretate de artiști și ansambluri recunoscute atât în țară, cât și în străinătate, Ansamblul folcloric profesionist Cindrelul Junii Sibiului, Ansamblul Doruri Sibiene (Marcel Părău și Daniela Popa), Călin Han, Ansamblul Rusalka din Mila 23, jud. Tulcea, Ansamblul haholilor din Caraorman, jud. Tulcea.


2. Târgul meșteșugarilor din comunități multietnice (9 – 11 iulie 2021) aduce împreună un număr de 50 de meșteri specializați empiric în diferite meșteșuguri tradiționale, care definesc comunitatea apartenentă, devenind un spațiu al schimbului de valori și cunoștințe între meșteșugari și cei care vor să le cunoască meșteșugul îndeaproape, să perceapă utilizarea obiectului ca fiind unul prietenos cu mediul înconjurător. Latura imaterială – aptitudinile și cunoștințele demonstrate de meșteșugari prin activităţile practice – va fi îmbinată cu cea materială, produsele finite fiind comercializate de către autorii lor, aceştia fiind astfel mai motivaţi să își continue munca, în timp ce vizitatorii vor deveni mai conştienţi de rolul estetic și funcțional pe care produsele tradiționale îl pot avea în casele lor.


3. Maratonul gastronomic multietnic (9 – 11 iulie 2021) reunește diverse comunități care își vor prezenta cultura gastronomică prin ateliere interactive, folosind rețete, instrumentar și ingrediente tradiționale. Componenta gastronomică va fi axată pe reducerea risipei alimentare, atât de comună mediului rural, care adaptată la nevoile secolului XXI va genera o educare a publicului în contextul provocărilor generate de schimbările climatice. Va fi prezentat și instrumentarul specific, componenta organică-ecologică, dar și componenta durabilă. Un număr de 20 de specialiști în gastronomia rurală și producători locali vor lua parte la acest maraton. Ziua de 9 iulie va fi dedicată gastronomiei sibiene, fiind invitate comunități din toate zonele etnografice ale județului. În această zi vor fi invitați doar producători locali avizați din regiunea Sibiului. Se vor lua măsurile de precauție generate de pandemia COVID-19, conform reglementărilor în vigoare la această dată și a celor din perioada următoare. Spațiul interior al muzeului în aer liber permite realizarea proiectului în mai multe locații, în aer liber, iar gestionarea fluxului de vizitatori va fi reglementat și adaptat în funcție de reglementările trasate de autoritățile competente.


4. Creativitate la școala multietnică (8 – 11 iulie 2021) este un program educațional complex care la această ediție a proiectului va include activități având ca suport broșurile tematice Descoperim diversitatea culturală pe Calea minorităților etnice, respectiv tematicile Târg, Pălării, Flori, Garduri. Pe marginea fiecărei teme, vom identifica elementele comune, dar și pe cele distincte, specifice fiecărei etnii, utilizând o planșă (fișă de lucru) care va conține imagini și cuvinte cheie culese din broșuri. De asemenea, vom pregăti scenarii de joc pe care le vom desfășura utilizând elemente de recuzită (pălării, mobilier pictat, diferite obiecte pentru a simula schimbul/trocul de la târg).


5. Seminarul ASTRA Multicultural. Patrimoniu Cultural. Valoare. Perspective (8 – 9 iulie 2021) va cuprinde sesiuni de comunicare și discuții între 50 de specialiști pe următoarele teme: Muzeele în contextul pandemiei COVID-19, Interioriul tradițional țărănesc – expresie a multiculturalității etnice, Cămasa tradițională – piesă de port sau obiect de artă?, Importanța programelor muzeale în valorificarea alimentației tradiționale


6. Festivalul de film documentar multietnic (9 – 11 iulie 2021) va oferi publicului larg posibilitatea de a face cunoștință cu diferite minorități naționale și patrimoniul acestora. Filmele documentare rezultate ale cercetărilor de teren efectuate de către specialiștii muzeului vor fi proiectate atât în cadrul clasic, respectiv al Sălii Auditorium din Pavilionul Muzeal Multifuncțional, cât și într-un cadru inedit, reprezentat de câteva dintre gospodăriile Muzeului în aer liber.

 

Sursa informațiilor: comunicat de presă Muzeul ASTRA

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne