antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Râu Sadului

rau-sadului-c-secarescu

Localitate:

Râu Sadului
    
Mail icon E-mail

Comuna a fost întemeiată la mijlocul secolului XVIII când mulţi răşinăreni încercaţi de abuzurile saşilor şi-au părăsit satul şi s-au mutat pe Valea Sadului unde şi-au construit colibe. Se spune că familiile Ciupariu, Bebera, Mailat şi Fleşchin au fost primele care s-au mutat în această zonă întemeind cele patru cătune de astăzi ale comunei Râu Sadului.

În trecut locuitorii se ocupau cu creşterea animalelor şi pomicultura. Aceştia treceau munţii cu căruţe încărcate cu fructe, brânză, lână şi produse din carne pe care le comercializau în marile târguri din Ţara Românească. Astăzi, majoritatea localnicilor se ocupă cu prelucrarea lemnului şi oieritul. Colibele din lemn de pe versanţii înconjurători dau un aspect pitoresc zonei; stânile sunt departe de sat, răspândite în munţii Cindrel şi Lotru.

În ultimii ani la Râu Sadului, la fel ca în majoritatea localităţilor din Mărginimea Sibiului, s-a dezvoltat şi turismul rural. Şi nici nu se putea altfel căci casele tradiţionale, colibele şi stânile răspândite pe culmile montane, livezile ce înconjoară cătunele, tradiţiile bine conservate, ospitalitatea localnicilor, legendele locului şi frumuseţea peisajului sunt elemente perfecte pentru amatorii unei vacanţe „la ţară”.

La 14 km amonte de Rîu Sadului se află centrala hidro-electrică Sadu V, construită la mijlocul secolului trecut. Tot aici, în defileul Valea Sadului, la o altitudine de 1154 m, se află barajul de la Gâtu Berbecului cu lacul de acumulare Negovanu; de aici, dar şi din Rîu Sadului se pot organiza drumeţii montane înspre Păltiniş, vârful Cindrel sau Ştefleşti.

Informații utile

Dacă vă planificați concediul în Mărginimea Sibiului si alegeți să stați la una dintre pensiunile din Rîu Sadului sau dacă sunteți doar în trecere prin această zonă vă recomandăm un deliciu culinar: brânza de burduf de munte preparată la stânele din munții Lotrului, la peste 2000 de metri. Pentru planificarea unor drumeții organizate, contactați ghizii turistici montani.


Cumpărați brânză direct de la producători locali:

din lapte de oaie:
- Mihaela Poplăcean (0725 875 504), Râu Sadului, nr. 147: telemea, brânză de burduf, unt și urdă;
- Georgeta Cerciu (0269 567 190), Râu Sadului – nr. 132: telemea, brânză de burduf, urdă și caș;
- Nicolae Minea (0269 567 122), Râu Sadului – nr. 249: caș, brânză de burduf și telemea;
- Georgeta Cândea (0764 500 631), Râu Sadului – nr. 170: telemea, brânză de burduf, unt, urdă și cașcaval din lapte de vacă.

din lapte de vacă:
- Ana Minea (0269 567 140), Râu Sadului – nr. 125: telemea, caș, urdă, brânză dulce proaspătă, lapte și brânză de burduf;
- Ioan Cerciu (0269 567 084), Râu Sadului – nr. 173: telemea, brânză dulce proaspătă, urdă, lapte, smântână și cașcaval;
- Daniel Minea (0269 567 081), Râu Sadului – nr. 169: telemea, caș, brânză dulce proaspătă și lapte.


Cazare la pensiunile din Râu Sadului

Trasee cicloturistice recomandate

Tur virtual

Știați că…?

În 21 mai, de Sf. Constantin şi Elena, localnicii din Râu Sadului îşi organizează turmele? Se stabilesc ciobanii care vor urca cu turmele la munte şi obligaţiile proprietarilor de stână faţă de ciobani. Oile sunt apoi însemnate în funcţie de familiile cărora aparţin.

O singură biserică slujeşte celor patru cătune din Râu Sadului? Se află în Beberani şi a fost ridicată la mijlocul secolului XIX. Are trei clopote pentru a putea fi auzite din toate cătunele şi de la colibele dimprejur.

Altitudine: 617m.
Coordonate GPS: 45.62 N, 24.06 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne