antet ajts
  • Balea c Eduard Gergely
  • eat local c Gabriela Cuzepan
  • local food c Gabriela Cuzepan
  • Region of Gastronomy c Gabriela Cuzepan
  • Sibiu Region of Gastronomy c Gabriela Cuzepan

Circuit gastronomic

Călătoria culinară în zona Sibiului vă îndrumă paşii către locuri autentice unde veţi descoperi produse tradiţionale savuroase, preparate tipic ardeleneşti, evenimente gastronomice, gazde primitoare...un mod delicios de a descoperi cultura, istoria şi tradiţiile regiunii de sud a Transilvaniei.

Piața Țărănească Transilvania

În fiecare sâmbătă, între orele 7.00-14.00, Piața Țărănească Transilvania din Sibiu găzduieşte standurile colorate a peste 300 de producători din întreaga regiune. Brânza telemea sau de burduf, pecia Păltiniș, mușchiulețul Cindrel, pâinea coaptă pe vatră, sucul de mere sunt doar câteva dintre produsele care vă vor încânta papilele gustative.

Piața Țărănească Transilvania este cel mai amplu loc de întâlnire, expunere şi desfacere a micilor producători din regiunea Sibiului. Piaţa mobilă reprezintă o veritabilă vitrină a diversităţii şi bogăţiei producţiei agricole a regiunii. Brânzeturi de munte, mezeluri, produse de panificaţie, legume şi fructe bio, dulcețuri și siropuri sunt apreciate de cele mai exigente gospodine. Pe lângă produsele tradiţionale, pregătite după reţete vechi, aici veţi găsi cele mai recente inovaţii ale producătorilor, precum brânzeturi cu mirodenii, miere cu goji sau nectar de cătină albă.

Amplasată în apropierea cartierelor de locuinţe, piaţa a devenit în timp un loc de socializare pentru localnici şi este un loc de neratat pentru turişti.


Piața brânzeturilor de Mărginimea Sibiului

Brânzeturile se înscriu prin excelenţă în tradiţia culinară a acestei zone, a căror diversitate este dată de altitudinea păşunilor şi de tehnici vechi de producţie. În Mărginimea Sibiului, cu păşunile sale alpine, se continuă tradiţia ancestrală a producerii brânzei telemea, a laptelui gros, a brânzei de burduf, a brânzei frământate sau a urdei.

Brânzeturile sibiene au devenit un brand naţional. Le găsim pe mesele pensiunilor şi restaurantelor, în târguri, pieţe şi magazine specializate, dar şi etalate în faţa gospodăriilor.

În comuna Rășinari, la 13 km sud de municipiul Sibiu, producătorii locali aduc la piaţa de sâmbătă sortimente variate de brânzeturi, iar în luna august sărbătoresc la „Festivalul Brânzei şi al Ţuicii”.

În fiecare din satele Mărginimii veţi găsi producători de brânzeturi. Nu ezitaţi să intraţi în vorbă cu localnicii pentru a afla unde îi puteţi găsi. Festivalurile şi sărbătorile locale sunt o bună ocazie pentru a cumpăra brânzeturi şi a gusta meniuri autentice din bucătăria păstorilor.

•           Boiţa, Mândre plaiuri boicene, prima duminică după Paşte
•           Sadu, Festivalul „Sadule, grădină mândră”, prima zi de Rusalii
•           Boiţa, Zilele culturale ale Boiţei, prima şi a doua zi de Rusalii
•           Gura Râului, Festivalul „Bujorul de munte”, primul weekend din iulie
•           Jina, „Sus pe muntele din Jina”, ultimul weekend din iulie
•           Tilişca, Sărbătoarea oierilor, 15 august
•           Răşinari, Festivalul Brânzei şi al Ţuicii, ultimul weekend din august
•           Poiana Sibiului, Coborâtul oilor de la munte, 19 septembrie


Balmoș şi delicii la stână

Mâncarea de bază a oierilor este mămăliga însoțită de lapte, brânză și jintiță - un fel de iaurt dulce sau acru. Dintre mâncărurile pentru zile de sărbătoare sunt balmoșul și sloiul de oaie.

În apropierea stațiunii montane Păltiniș veți afla secretele preparării balmoșului de la băciţa stânii. Reţeta este pe cât de simplă pe atât de gustoasă: într-o tigaie se topeşte unt, peste care se adaugă brânză şi se presară făină de mălai cu smântână. Compoziţia se amestecă bine la foc mic. Balmoşul se serveşte adesea cu lapte gros - un fel de smântână mai grasă şi acrişoară.

Contact:
Familia Sandea
Tel.: 0040 745 953 693

Şi dacă aţi ajuns în zonă, exploraţi cea mai veche stațiune montană din România, situată la 1442 m. Stațiunea este destinația preferată pentru activități în aer liber în toate anotimpurile. Un obiectiv turistic situat în imediata apropiere a stațiunii îl reprezintă Schitul Păltiniș, unde se află şi mormântul filosofului Constantin Noica. Din clădirile vechi, care amintesc de Păltinișul de odinioară, se poate poposi în vechea Casa a Turiștilor (1894), recent modernizată şi rebranduită drept hotelul Hohe Rihne, în care funcţionează un centru SPA.

Potecile turistice marcate ce pornesc din inima stațiunii Păltiniș și împânzesc munții Cindrel invită drumeții să admire peisaje frumoase cu o floră şi faună bogată cuprinse în situl Natura 2000 Frumoasa.


Cina ca la stână

„Cina ca la stână” este o experiență culinară specială şi o bună ocazie pentru a descoperi comuna aşezată la poalele Munţilor Cindrel, Gura Râului.

La Gura Râului veţi întâlni biserici vechi, gospodării cu porţi înalte din lemn, impozantul baraj de acumulare, bradul de 500 de ani-monument al naturii. Este una dintre puținele localități în care duminica localnicii îmbracă portul popular. Tot duminica, după slujbă, aceştia se adună în fața bisericii unde are loc obiceiul poruncilor, când primarul face cunoscute noutățile de peste săptămână.

Pensiunile din localitate propun cu mândrie o masă cu preparate tradiţionale — brânzeturi, bulz, tocană de oaie, pâine coaptă pe vatră, plăcinte — însoţită de muzică şi joc popular. „Cina ca la stână”este delicioasă în orice anotimp; vă recomandăm să participaţi la cina organizată în aer liber cu ocazia festivalului „Bujorul de munte”.

Contact:
Primăria comunei Gura Râului
Tel.: +40 269 572 001


Cozonac la metru în Ţara pâinii

Pâinea este considerată un element sacru în Transilvania, iar brutarii sibieni sunt încântați să împărtășească din secretele preparării pâinii coapte pe vatră, a cozonacului sau a plăcintelor fragede.

Iscusinţa brutarilor din Ţara Secaşelor şi calitatea ingredientelor folosite i-au adus regiunii titulatura de Ţară a pâinii. Una dintre specialităţile regionale este cozonacul la metru, frământat zilnic, după o rețetă săsească, în gospodăria familiei Turean din Șura Mică.

Contact:
Pati Turean, str. Principală, nr. 99, Şura Mică
Tel.: +40 269 557 160


Miere ecologică

Deși climatul Sibiului nu este unul foarte cald, în zonă există numeroși crescători de albine care călătoresc vara cu stupii în zonele mai calde ale țării. Fie că este polifloră, de salcâm, de tei, de rapiță, de floarea soarelui sau de castan, mierea poate fi procurată de la apicultori sau de la târgurile și piețele din oraș.

În gospodăria familiei Tartler din Hamba se organizează vizite pedagogice şi degustări de produse apicole cu savori alese. Mierea ecologică cu ghimbir, scorţişoară, vanilie, cătină sau nucă este un deliciu şi un fortifiant natural pentru călători.

Contact:
Wilhelm Tartler,
Str. Cooperatorilor, nr. 50, Hamba
Tel.: +40 269 543 609
www.miereecologică.ro


Slimnic, Cetatea mândră și merele de aur

La 15 km nord de oraşul Sibiu, livezi de meri se întind pe dealurile însorite ale Slimnicului. De-a lungul drumului ce leagă cele două oraşe istorice medievale, Sibiu şi Mediaş, producătorii locali îşi etalează diferitele soiuri de mere și îndeamnă la degustarea sucului de mere natural.

Contact:
Ioan Poplăcean
Tel.: +40 753 010 068

Pentru a afla istoria regiunii, vizitaţi ruinele cetăţii fortificate (Stolzenburg) de pe deal construită începând cu sec. XIV din cărămidă roşie, ce pastrează ziduri prevăzute cu guri de tragere şi arcade semeţe. Din turnul clopotniţă se deschide o panoramă frumoasă asupra comunei.

Contact:
Walther Seidner
Tel.: +40 0269 856 110


Varza de Moșna

Solul bogat și clima echilibrată dimprejurul localității Moșna au permis dezvoltarea unui soi de varză ce a dus faima localităţii. Anual, la mijlocul lunii octombrie, localnicii îi dedică „Festivalul verzei”, unde producătorii își etalează carele pline cu cea mai frumoasă recoltă.

Parada recoltei este însoţită de un adevărat festin culinar cu preparate din varză şi de spectacole folclorice.

Contact:
Primăria Moșna
Str. Principală, nr. 76
Tel.: +40 269 862 041


Festin în Turnul Slăninii

Biserica evanghelică fortificată (sec. XIII) din Moşna este una dintre cele mai valoroase moșteniri arhitecturale din ţinutul bisericilor fortificate de pe Valea Târnavelor, vizitată de însuși prințul Charles al Marii Britanii. Turnul cetăţii bisericeşti vă aşteaptă pentru o degustare inedită de slănină, legume de grădină şi brânzeturi.

Bunul mers al rânduielii săseşti s-a regăsit dintotdeauna în bisericile fortificate. Spre exemplu, pentru a rezista invaziilor, saşii au construit cămări speciale unde depozitau proviziile. Mai mult, unul dintre turnuri era mereu folosit pentru conservarea slăninilor pe timpul anului. Fiecare familie avea un loc rezervat în turn şi propriul semn distinctiv cu care însemna de fiecare dată în partea de jos, după ce tăia din slănină. Astăzi, turnurile nu mai sunt pline de slănină afumată atârnată în cârlige, însă oferă posiblitarea de a degusta slănină preparată după obiceiul săsesc.

Contact:
Mariane Rempler
Tel.: +40 744 624 776


Lichioruri de Stejărişu

De pe o masă îmbelşugată nu pot lipsi lichiorurile cu arome puternice ce pun în valoare bogăţia şi savoarea fructelor de pădure şi a plantelor medicinale.

În Stejărişu se pregătesc în mod artizanal lichioruri rafinate din porumbele, măceșe, cătină, mure, afine, nuci verzi, cireşe sălbatice sau cimbrișor. Pentru o experienţă de neuitat, degustarea de lichioruri se poate organiza în turnul bisericii fortificate, iar buna atmosferă va fi asigurată de fanfara satului. Tot aici veți găsi un atelier de ceaiuri și siropuri din plante medicinale.

Satul este înconjurat de coline împădurite ce fac parte din Situl Natura 2000 ce invită la plimbare drumeţi şi biciclişti.

Contact:
Stejărișu, nr. 198
Tel.: +40 722 619 160
www.fundatia-au-ro.ro


Delicii dulci la Agnita

Gazdele de pe Valea Hârtibaciului întâmpină oaspeţii cu delicatese dulci, preparate după rețete moștenite din bătrâni: hencleș, cozonac, prăjituri cu fructe de sezon, plăcinte, clătite cu urdă și mărar. Deserturi tipic ardelenești veţi găsi la patiseria tradiţională Marvio din Agnita.

Contact:
SC. Marvio Company SRL
Agnita, str. Fabricii nr. 7
Tel.: +4 0269 512 500


Gogoșile lolelor

O singură dată pe an, în luna februarie, la Agnita se pot gusta gogoși speciale, servite în timpul evenimentului „Fuga lolelor”.

Legenda spune că în Evul Mediu, când năvălitorii turci au asediat Agnita, o tânără curajoasă pe nume Ursula s-a deghizat într-un costum înfricoșător și i-a alungat pocnind din bici pe inamici. Astăzi, obiceiul „Fuga lolelor” se desfășoară pe artera principală a oraşului sub forma unei parade a breslelor, urmată de defilarea tinerilor costumați în lole, în amintirea Ursulei. Trecătorii care înfruntă priveliștea înfricoşătoarelor lole şi pocnetele de bici sunt recompensați cu gogoși delicioase.

Contact:
Piaţa Georg Daniel Teutsch, nr. 1, Agnita
Tel: +4 0269 510 934


Brutăria tradiţională Moara Veche

Transilvania este locul pâinilor „cât roata carului”. Brutarii coc pâini rotunde şi mari, adesea de 1 kilogram, cu cartofi, cu seminţe de in, dovleac sau floarea soarelui. Pentru a descoperi tainele brutăriilor tradiţionale, vizitaţi Moara Veche din Hosman ce foloseşte cuptor pe lemne pentru a coace produse delicioase.

Hosman este un sat săsesc tipic ce păstrează, ca şi satele vecine, unul din ultimele peisaje medievale autentice ale Europei: pajişti înflorite, păduri şi fâneţe întinse pe dealurile domoale, şi biserica fortificată. Denumirea veche a localității, Holz-Wang [pădure-livadă], sugerează peisajul colinar de o frumuseţe aparte, vegheat de crestele Munţilor Făgăraş. În acest tablou discret, Moara Veche este o pată de culoare, un centru cu rol educativ din viaţa unui sat transilvan. Complexul cuprinde, alături de brutărie, o moară, o fierărie, o „şură culturală” şi un magazin cu produse de panificaţie.

Contact:
Str. Crucii, nr. 211, Hosman
Tel: +4 0748 800 049
www.moara-veche.ro 


Conserve bio pentru iarnă

Din august până în octombrie gospodinele pregătesc conserve pentru iarnă, de la legume murate la dulceţuri şi gemuri din fructe de grădină sau de pădure.

La ferma Bio-haus din Nucet autenticitatea produselor se datorează legumelor și fructelor bio culese din grădina proprie. Emblema casei este dulceaţa de nuci verzi, dar nici zacusca cu ciuperci de pădure nu trebuie ratată. Tot aici se poate savura prânzul perfect - picnic bio360° - alcătuit exclusiv din produse tradiționale de la fermă. Locul de picnic oferă cea mai frumoasă panoramă asupra crestelor Munţilor Făgăraş.

Contact:
Bio-Haus Nucet, nr. 198
Tel: +4 0744 642 025
www.bio-haus.ro


Păstrăv de munte 

La poalele Munţilor Făgăraș, apele repezi de munte ale Arpăşelului au fost captate în bazine pentru păstrăvi. Oaspeţii au posibilitatea de a-şi testa abilitatea de a pescui, iar captura va fi pregătită de bucătari iscusiţi, după reţete tradiţionale, în restaurantul complexului turistic.

Peisajul este dominat de frumoasa Vale a Arpăşelului – rezervaţie naturală ce găzduieşte cea mai importantă populaţie de capre negre şi marmote din Munţii Făgăraş.

Contact:
Complex Albota
Arpașu de Sus, nr. 505
www.albota.sobis.ro


Evenimente gastronomice

Pieţe şi târguri, demonstraţii culinare, manifestări dedicate verzei, brânzei sau ţuicii locale ...nu este lună în care să nu se desfăşoare un festival culinar.

Transilvanian Brunch, itinerant
mai - septembrie
www.mytransylvania.ro
Flavours and Sounds on Transylvania, itinerant
mai - septembrie
www.mytransylvania.ro
Picnic în Cindrel, itinerant
mai - iunie
www.mytransylvania.ro
Cină în natură, itinerant
august - septembrie
www.mytransylvania.ro 
Events for monuments, Apoș
iulie
www.mytransylvania.ro
Zilele Hungarikum, Sibiu
iunie
www.szeben.ro
Festivalul „Bujorul de munte”, Gura Râului
iulie, primul weekend
0269/572001 - Primăria Gura Râului
Festivalul „Sus pe muntele din Jina”, Jina
iulie, ultimul weekend
0269/532101 - Primăria Jina
Sărbătoarea oierilor, Tilișca
15 august
0269/554002 - Primăria Tilișca
Festivalul Brânzei și al Țuicii, Răşinari
august, ultimul weekend
0269/557200 - Primăria Rășinari
Ziua Morii, Hosman
septembrie
www.moara-veche.ro
Ziua Fermierului, Roșia
septembrie, prima duminică
0269/582301 - Primăria Roşia
Festivalul Verzei, Moșna
octombrie, prima duminică
0269/862291 - Primăria Moşna
Festivalul „Produse şi tradiţii în Ţara Oltului”, Avrig
octombrie
0269/523163 - Centrul de Informare Turistică
Festivalul Porcul de Bazna, Bazna
septembrie
0269/850102 - Primăria Bazna
Bursa de ovine Eco, Vurpăr
aprilie
0269/544001 - Primăria Vurpăr
Festivalul Vinului, Hoghilag
octombrie, ultima duminică
0269/866801 - Primăria Hoghilag
Tradiții culinare pe Târnave, Nemșa
iulie
0269/862041 - Primăria Moșna
Târg de mere, Fântânele și Sibiel
octombrie
www.traiverde.ro
Ziua laptelui, Săsăuș
1 iunie
0740/009981 - Asociația Obștea Satului Săsăuș

 

Facebook icon Twitter icon Google plus icon Mail icon
  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne

Vă invităm să faceți parte din rețeaua de profesioniști Mic dejun sibian