antet ajts
 • Cahle din Cisnadioara _ Daniel Secarescu
 • Castelul de lut _ Dragos Asaftei
 • Experiente in zapada _ Marius Miclea
 • Fantanele _ Adela Dadu
 • Iarna de Marginime _ Iulian Panescu
 • Intalnirea cetelor de juni la Saliste _ Adela Dadu
 • Merele de Slimnic
 • Podul Minciunilor _ Silvana Armat
 • Poveste de iarna in Muzeul ASTRA
 • Schi de tura _ Iulian Panescu
 • Turnul Sfatului _ Silvana Armat
 • Vedere din Cisnadie

Conexiuni: pictura transilvăneană și centrele artistice internaționale 1817-1947

Spectacole şi expoziţii - Artă
201709-conexiuni-brukenthal-1 201709-conexiuni-brukenthal-2 201709-conexiuni-brukenthal

Localitate:

Sibiu

Locul desfăşurării:

Casa Albastră - Sala Multimedia

Perioada:

06.09.2017 - 19.11.2017

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Muzeul Național Brukenthal

Adresa:

Piața Mare nr. 4-5

Tel. fix:

+40 269 217 691

Fax:

+40 269 211 545
    
Mail icon E-mail

Conexiuni: pictura transilvăneană și centrele artistice internaționale 1817-1947

Colecțiilor de artă alcătuite cu pricepere, pasiune și inspirație de baronul Samuel von Brukenthal, și deschise publicului ca muzeu în anul 1817, le-au fost asociate, de-a lungul deceniilor ce au urmat, noi piese care au coagulat, succesiv, fonduri de colecții muzeale care  au dobândit în timp, personalitate și prestigiu. Intervalul cronologic 1817–1947 a fost definitoriu pentru constituirea colecțiilor de artă transilvăneană, în cadrul cărora cea de pictură se distinge prin originalitate, specificitate și europenitate.

Procesele nașterii, dezvoltării și afirmării picturii moderne în Transilvania s-au petrecut în strânsă conexiune și interdependență cu ambianța cultural–intelectuală a spațiului internațional (în special, dar nu exclusiv, a celui vest european) prin intermediul circulației artiștilor și a modelelor cultural–artistice, în dublu sens: înspre Transilvania și, respectiv, dinspre Transilvania. Astfel, de-a lungul timpului, arta transilvăneană modernă a întreținut asemenea raporturi cu centre artistice de prin rang din Europa: Viena, Roma, Budapesta, București, München, Berlin, Paris etc., ce au generat experimentări, asimilări și sincronizări documentate prin cele aproape 60 de lucrări incluse în expoziție.

Expoziția Conexiuni: pictura transilvăneană și centrele artistice internaționale 1817-1947 probează și capacitatea colecțiilor Muzeului Național Brukenthal de armonizare și rezonare cu alte colecții muzeale publice. În acest context, „întâlnirea” conceptuală și estetică cu piese din fondul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» susține congruența artei regionale transilvănene cu experimentele artistice internaționale și, deseori, surprinzătoarea circulație a „modelelor”.

„Re-make” al proiectului din 2007, din cadrul programului Sibiu capitală culturală europeană (de la care se împlinesc zece ani), prezentul eveniment lărgește planul conceptual, extinde arealul de interferențe artistice peste limitele europene, și aduce pe simeze un segment consistent de opere inedite sau mai puțin cunoscute, dintre care unele au traversat îndelungi intervenții de restaurare sau au intrat de curând în colecțiile celor două muzee.

Printre piesele prezentate public în premieră expozițională muzeală contemporană se numără lucrări care, cu siguranță, vor surprinde și vor cuceri publicul: Aesculap și Hygiea ale lui Th. B. Sockl, Peisaj cu moară, de H. Bulhardt, Dansul zânelor, de C. Dörschlag, Femeia cu samovar, de A. Coulin (MNB), Bacantă, de Epaminonda Bucevschi, Portret de fată, de Al. Popp, Peisaj la Teceu, de Al. N. Tihomirov (MABM) etc.

Sursa: Comunicat de presă Muzeul Național Brukenthal

Dr. Iulia Mesea
Dr. Tiberiu Alexa

Altitudine: 408m.
Coordonate GPS: 45.82 N, 24.14 E

Poziţionare pe hartă

 • accomodation
 • food
 • club and pub
 • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne

CHRISTA