antet ajts
 • biking Catalin Georgescu
 • Casa albastra_Blue house
 • ciconia ciconia
 • Colinele Transilvaniei c Charles Sainsbury Plaice
 • Hosman c Iulian Astilean
 • Marginimea Sibiului c Daniel Secarescu
 • Muzeul ASTRA
 • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
 • Teracota Medias c Stefan Vartolomei
 • Transfagarasan c Iulian Astilean

Sportiv în Munţii Făgăraş

Evenimente sportive - Drumeţie
muntii-fagaras surumic

Locul desfăşurării:

Munții Făgăraș

Perioada:

23.05.2015 08:00 - 20:00

websiteE-mail

websiteWebsite

Organizator:

Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu

Tel. fix:

0269 218 121
    
Mail icon E-mail

Zilele Culturale ale Județului Sibiu –23-24 mai Țara Oltului

„Sportiv în Munţii Făgăraş-Pe muntele Suru”

Sâmbătă, 23 mai, cu ocazia Zilelor Culturale ale Județului Sibiu în Ţara Oltului, experienţele de descoperire continuă cu drumeţia „Sportiv în Munţii Făgăraş-Pe muntele Suru”, pe traseul Sebeşu de Sus (457 m)-Muchia Moaşei-Cabana Suru (1450 m) – Curmătura Surului (2113 m)-Vf. Suru (2283 m).

Drumeţia propriu-zisă începe din Sebeşu de Sus, parcurgem Muchia Moaşei unde întâlnim lăstăriş de mesteceni şi arini, pădure veche de fag şi poieni din care se deschid privelişti fermecătoare spre Munții Lotrului și Depresiunea Sibiului. După un popas binemeritat la cabana Suru vom continua ascensiunea spre Muntele Suru, primul munte de creastă – sub formă de acoperiş lung de mai bine de 700 m, mărginit de două vârfuri proeminente, Suru (2283 m) la vest şi Capul Surului (2274 m) la est.

Poteca ne poartă prin păşuni presărate cu lespezi, traversând firele pâraielor care formează, mai jos, Valea Moașei. În funcţie de condiţiile meteo, vom continua ascensiunea spre Vf. Suru pentru un regal al simţurilor. În faţa noastră se desfăşoară maiestuoasa Creastă a Făgărașului — vârfurile Cocoriciu-2034 m, Ciortea – 2427 m sau Negoiu-2535 m sunt doar câteva dintre cele mai semeţe — şi, peste Olt, Munții Lotrului și Cindrelul. Vom coborî uşor spre cabana Suru şi de aici vom traversa pădurea de conifere și foioase — printre trunchiuri zărim în departare cascada de pe Pârâul Pietrele Albe — şi vom întâlni frumoasele cascade ale Moașei.

Traseul este de dificultate tehnică mediu, iar gradul de dificultate fizică este avansat. Recomandăm ca participanţii la drumeţie să aibă echipament adaptat de munte: bocanci, hanorac, pelerină de ploaie, apă, alimente.

Plecarea are loc din parcarea Sălii Thalia Sibiu la ora 8:00, iar întoarcerea va fi la ora 20:00.

Participarea este gratuită şi se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail office@sibiu-turism.ro

Parteneri: Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor - SKV, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu

Informații utile

DETALII TRASEU, PE SEGMENTE

Sebeşu de Sus (457m) – Muchia Moașei – Cabana Suru (1450m)

Marcaj: triunghi roșu

Durata: 3 1/2 h

Descrierea traseului: La capătul sudic al localităţii întâlnim un pod, durat peste apa Moașei, dincolo de care se continuă drumul forestier pe valea Moașei. În preajma podului amintit, un stâlp de marcaj indică direcția traseului nostru. Nu traversăm râul pe pod, ci continuăm pe același mal, urcând în lungul potecii conturate pe Dealul Plăiețu; o vreme mergem prin tufărișuri, apoi intrăm în pădure și, după circa 20 minute, socotite de la pod, suntem pe Culmea Plăiețului. Urcând pe sub linia culmii, ajungem după alte 45 de minute în pașunea "La Izvorul cu Arini". În faţă se deschide perspectiva munților Suru și Tătaru.

Continuăm urcușul pe poteca înscrisă sub linia de cumpană a Muchiei Moașei și, când s-a împlinit 1 1/4 h, socotind de la pod, întâlnim o altă poiană, din cuprinsul căreia zarea se deschide larg către dreapta până dincolo de Plaiul Tătarului, spre Munții Lotrului și Depresiunea Sibiului.

Urmează o succesiune de treceri de pe un versant pe altul al culmii, cu alternantțe de urcușuri mai pronunțate și domolișuri. Dincolo de vârful La Comandă (1059 m), pe care îl lăsăm în stânga, lăstărişul scund al pădurii tinere permite să cuprindem cu privirea și Valea Moașei Avrigului, pe care șerpuiește drumul forestier Avrig - Poiana Florilor.

În continuare, poteca urmează linia de cumpănă a Muchiei Moașei. La 1130m altitudine, într-un punct semnalat de o săgeată indicatoare, întilnim, venind din stânga, poteca turistică din spre Poiana Florilor.

Urcăm susţinut aproape 30 de minute, după care ajungem "La Balustrade" ("La Galendru"). Din acest loc, urmând poteca, părăsim linia culmii ocolind de-a coasta, pe la vest, o zona de stâncarii. Pasajul de ocol până la liziera de sus a pădurii durează înca 30 de minute. Un urcuș scurt către stânga ne scoate apoi la cabana Suru.

Cabana Suru (1450m) – Curmătura Surului (2113m)

Marcaj: triunghi roșu

Durata: 2 h

Descrierea traseului: Conduși de marcaje de-a lungul potecii, urcăm, abatându-ne uşor către dreapta. Curând traversăm un vâlcel, dincolo de care ajungem într-o pășune presărată ici-colo cu lespezi. După 40 de minute socotite de la cabană, ajungem într-o mică șa sub Fruntea Moașei (stâlp de marcaj). În urma noastra vedem, spre șesul Țării Oltului, Muchia Moașei, care desparte Valea Moașei Sebeșului (stânga) de cea a Moașei Avrigului (dreapta). Spre est, în zona înaltă, se deschide Căldarea Găvanului, străjuită de trei munți: Suru, Găvanu (Lacustele) și Cocoriciu, ultimul ascuns privirii noastre de Fruntea Moşei.

Din acest loc se desprinde, continuând direct spre culme, poteca marcată cu triunghi albastru.

Poteca marcată cu triunghi roșu, ne conduce în coborâre ușoară spre stânga, pe versantul estic al Cocoriciului spre Căldarea Găvanului. Din amfiteatrul căldării, continuăm ascensiunea spre sud-est, traversând firele pâraielor care, înmănuncheate, formează, mai jos, Valea Moașei. În porţiunea finală a traseului, unde panta este mai mare, poteca se înscrie în serpentine largi pe versant, sfârșind la 2113m, în Curmătura Surului (Şaua Surului sau Curmătura Găvanului). La stâlpul cu săgeți indicatoare, aflat în șa, întâlnim poteca de creastă marcată cu bandă roșie.

Curmătura Surului (2113m) – vf. Suru (2282m) – Curmătura Surului (2113m) – Cabana Suru (1450m)

Marcaj: triunghi roșu

Durata: 2 1/2 h

Descrierea traseului: Urmărind poteca (nemarcată) către culme, în 30 de minute ajungem pe vf. Suru.

Vârful Suru se prezintă sub forma unei creste aproape orizontală , orientată ENE-VSV, lungă de 736m, având la vest cota 2283m (Vf. Suru) și la est 2274m (Vf. Capu Surului).

Privind de pe vârf, în fața noastră se desfășoară, maiestuoasă, Creasta Făgărașului: spre vest, vârfurile Găvanu (Lacustele, 2135m), Cocoriciu (Moașa, 2034m), Tătaru 1890m, Chica Fedeleșului 1820m și Chica Pietrelor 1606m, iar mai departe peste Olt, Munții Lotrului și Cindrelul. Spre vest Budislavu 2371m, Ciortea 2427m, Scara 2306m și Negoiu 2535m.

Curmătura Surului (2113m) – Cabana Suru (1450m)

Marcaj: triunghi roșu

Durata: 1 1/2 h

Descrierea traseului: Reîntoarecerea la Cabana Suru se face pe același traseu.

Cabana Suru (1450m) – Valea Moașei (Moașa Sebeșului)

Marcaj: punct roșu

Durata: 2 1/2 h

Descrierea traseului: De la Cabana Suru, coborând pe poteca marcată cu punct roşu, la început prin poiana cu stână iar mai apoi prin pădurea de conifere și foioase; printre trunchiuri zărim în depărtare, cascada de pe Pâraul Pietrele Albe. Odată ajunși în vale vom întâlni cascadele Moașei. Poteca însoţește râul până în drumul forestier de pe Valea Moașei.

 

Surse bibliografice:

Val. Bălăceanu, Hedda Cristea - Făgăraș; MN 32; Editura Sport Turism

Ilie Fratu – Poteci și cabane în Muntii Făgărașului; Editura Sport Turism


Altitudine: 476m.
Coordonate GPS: 45.65 N, 24.35 E

Poziţionare pe hartă

 • accomodation
 • food
 • club and pub
 • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne