antet ajts
  • Paltinis c Marius Miclea
  • Sibiu c Gabriela Oancea
  • Sibiu Eurorando2021 c Mihai Vasile
  • Teracota Medias c Stefan Vartolomei

Tramvaiul de la Rășinari

Altele
tramvai-c-tribuna-6 tramvai-c-tribuna-3 tramvai-c-tribuna-5 tramvai-rasinari

Localitate:

Rășinari

websiteE-mail

websiteWebsite

Adresa:

Primăria Rășinari

Tel. fix:

0269 557 200
    
Mail icon E-mail

O călătorie cu tramvaiul pe liziera pădurii dintre Grădina Zoologică din Sibiu până la Rășinari este cu adevărat o experiență unică și de neuitat.

Tramvaiul cu aspect retro, o adevărată atracție turistică din Sibiu de acum câțiva ani, a fost repus în circulație de către Primăria comunei Rășinari și circulă la cerere, cu plecare de la Grădina Zoologică din Sibiu. 

Grupurile mai mari de 20 de persoane pot rezerva o călătorie cu tramvaiul contra sumei de 500 lei. Rezervarea se face cu minim 2 zile înainte la numărul telefon 0730 654 211. La cerere, pentru grupuri, sunt organizate degustari de produse locale, ghidaj în limba română și engleză. 

Totodată, în tramvai pot fi transportate 5-6 biciclete.

Linia de tramvai Sibiu-Rășinari a fost singura care a supraviețuit dezafectărilor de linii de tramvai din orașul Sibiu din perioada anilor 1966-1972. În anii „epocii de aur”, de mai multe ori, această linie fost în pericol de a fi închisă, în principal din cauza lipsei materialului rulant. Deoarece vagoanele pe două osii tip Î.T. București, achiziționate la începutul anilor `60 ajunseseră într-o avansată stare de degradare, acestea au fost retrase în 1987 și înlocuite cu trei vagoane motor și două remorci, tip Timiș. Mult prea grele pentru infrastructura învechită, aceste vagoane au dus la degradarea liniilor. Începând din 1992 aceste vagoane au fost retrase din circulație.

În 1993 s-au primit prin donație din Geneva, Elveția, trei trenuri de tramvai de tip C 4/ 4 SWPT- SAAS, fiecare vagon motor fiind echipat cu 4 motoare electrice de câte 65 CP fiecare, care au înlocuit cele existente de tip ITB. Traseul de 11 kilometri între Sibiu - Grădina Zoologică - Muzeul Astra – Fabrica Dumbrava - Rășinari era parcurs în aproximativ 15 minute.

În anul 2006 pe linia Sibiu-Rășinari  a început să circule un tramvai turistic, cu două vagoane restaurant. Tot în 2006 și-a început activitatea tramvaiul teatral - un experiment promovat de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, care, în cadrul Festivalului Internaținal de Teatru din Sibiu a montat piesa „Un tramvai numit Popescu” în regia lui Gavriil Pinte, reprezentația desfășurându-se în tramvai, pe durata deplasării de la Sibiu la Rășinari. Până la jumătatea anului 2011 această piesă fusese jucată în tramvaiul teatral de 68 de ori, numărul spectatorilor depășind cifra de 2.000, tramvaiul având capacitatea de 30 de locuri.

În luna mai 2011 încă o piesă a avut premiera în vagoanele tramvaiului teatral: „Ispita Cioran” de același regizor, un spectacol itinerant, care descrie o călătorie imaginară a lui Emil Cioran spre satul său de baștină Rășinari. În același an tramvaiul a fost scos din circulație, iar rețeaua de tramvai dezafectată a fost transmisă în administrare Primăriei comunei Rășinari.

Surse:

1) Stancu, Marcel „Sibiul şi electrificarea României. Cronică ilustrată 1891-2013”, Sibiu, Editura Honterus, 2014, 390 p.

2) http://www.tursib.ro/page/istoric_tramvaie

Altitudine: 551m.
Coordonate GPS: 45.70 N, 24.06 E

Poziţionare pe hartă

  • accomodation
  • food
  • club and pub
  • event
Cazare
Localitate:
Tip
Clasificare
Caută
Restaurante
Localitate:
Tip
Caută
Pub-uri și cluburi
Localitate:
Tip
Caută
Evenimente
Localitate:
Tip
Perioada:
-
Caută
Urmărește-ne